Nincs szükség az ifjúsági munkára!


A keresztyén családok azok a helyek, ahol a fiatalt a leginkább ismerik a szülei, így a hitbeli kérdéseiben, kihívásaiban is ők tudnák a leginkább tanítványozni, pásztorolni, tanítani, akkor miért van szükség ifi vezetőkre, akik réteg alkalmakon foglalkoznak a fiatalokkal?

Értelem, érzelem és segítség – kiégéssel való megküzdés


Mit tudunk tenni? Mit tehet az, aki egyedüli szolgáló az ifiben? Mit tehet az, aki néhány fiatalért küzd évek óta, és nem érez támogatást sehonnan? Hogy lehet úgy beszélni erről, hogy a kiégésmegelőzés és a megküzdés ne egy újabb feladat legyen a listán?

(Nem annyira) csendes éj…


Advent és Karácsony az év legszebb, legbékésebb időszaka.  Vagy mégsem? Rengeteg konfliktushelyzet és plusz teher jöhet és jön ezzel az időszakkal ifisek, szolgálók, ifivezetők, lelkészek számára egyaránt.

Téged mi határoz meg?


Mikor fiatalok között szolgálunk felmerülnek bennünk és másokban ezek a kérdések is: Ki vagyok én? Jó-e az, amit csinálok?

“A fiatalok a jövő gyülekezete.” Tényleg így van ez?


A Filippi levél legelső szavaiban Pál, Krisztus különleges, apostoli autoritásra elhívott embere úgy beszél Timóteusról, aki Pálnak egyébként “lelki gyermeke”, egy fiatalember, akire még később, efézusi gyülekezetvezető korában is fiatalként utal, szóval erről a “nagyifis srácról” úgy beszél Pál, mint vele együtt Krisztus Jézus szolgái, rabszolgái.

Munka/suli + szolgálat… hogyan?


Amikor az Ifjúságépítőkhöz csatlakoztam munkatársként, akkor célként tűztem ki magam elé: segíteni szeretnék a rohanó, munka és suli mellett szolgáló ifivezetőknek, mert nekem most szuper, hogy munkaidőnek számít 8 órányi ifiszolgálat, de hogyan tudom gyakorlatias tippekkel segíteni azokat, akik továbbra is úgy szolgálnak, ahogy én ezelőtt kb. 6 évig?

A szülők nem az ellenségeink?


Ifjúsági munkában, szolgálatban végzett években megtapasztalhatjuk és megtanulhatjuk, hogy hogyan érhetjük el könnyen a fiatalokat, milyen programokat szervezzünk, hogy el is jöjjenek rá, hogyan tudjuk őket megszólítani, Isten igéjét megismertetni velük.

Ifjúsági munka – Vajon jól csinálom?


Ifjúsági munka… Ha ezt a szót hallom, sok minden az eszembe jut erről, de az közel sem tartozna ide első jellemzésként, hogy egyszerű, stresszmentes, kikapcsolódást ad, vagy kudarcmentes.

Közösségépítés az ifiben 2.


Mit tehetünk, hogy az ifi a gyülekezet része legyen, ne egy attól független kisközösség? Mit tehetünk, ha túl különböző fiatalok vannak az ifiben? Mit kezdjünk azzal, ha klikeksedik az közösségünk?

Ravasz László véleménye az Ifjúsági szervezetekről


Sokszor lehet konfliktus az Egyház és a missziós szervezetek között. Ezekben a vitákban felmerül, hogy azokat a missziós feladatokat, melyeket az Egyház magáénak vall, miért a szervezetek végzik, a gyülekezeteken kívül.

Az érett és egészséges hit


Szoktál gondolkodni azon, hogy milyen az érett, az egészséges hit? Fejben ott vannak a kisebb-nagyobb célok, de mi felé akarjuk segíteni a fiatalokat folyamatosan?

Hogyan segítsünk a tiniknek imádkozni?


Az elmúlt években sokat küszködtem azzal, hogyan tudnék segíteni a diákjaimnak abban, hogy rendszeresen imádkozzanak. Nem könnyű rávenni őket, hogy minden nap szánjanak időt az imádkozásra.

Mitől lehet jó egy csoportbeszélgetés?


Sok fiatal magától is megnyílik, sok csoport magától is jól működik, sok vezető, ösztönösen jól vezet beszélgetést, de vannak akik küzdenek a csoportbeszélgetés beindulásával, a csendekkel, a beszélgetés akadozásával, a visszahúzódni vágyó fiatalokkal.

Mi várható el egy fiataltól?


Elvárás lehet bennünk sokszor, hogy a fiatalok az alkalmakon végig figyeljenek, az ige megérintse őket és egymást is szeretni tudják. Akár ifit, egyetemi kört, hittant vagy missziós programot tartunk, akár első alkalomról vagy sokadikról van szó. Sokszor viselkedési elvárást támasztunk magunkban a fiatalok felé.

Iskolai bántalmazás


A héten a hírekben és a közösségi médiában is szerepelt egy 16 éves fiú tragikus története, aminek részleteit nem ismerjük, de az iskolai bántalmazás, mint tényező megjelenik benne.

Ifi tematikák – 6 példa


Íme 6 különböző féléves terv a heti alkalmaitokhoz. Ha nem tudod mi legyen az ifiken, sokszor ad hoc alakul a téma, akkor segítség lehet ez a néhány inspiráló tematika.

Isten terve az életemmel – ifióravázlat


Az én ifiseim most pont az útkeresés időszakéba léptek. Már nem csak poénból kérdezik tőlük a szülők, rokonok és tanárok, hogy mivel fognak foglalkozni, ha felnőnek, hanem komoly kérdésként szegezik nekik, amire gyors és lehetőleg olyan választ szeretnének kapni, ami mindenkinek tetszik.