Mitől lehet jó egy csoportbeszélgetés?

Sok fiatal magától is megnyílik, sok csoport magától is jól működik, sok vezető, ösztönösen jól vezet beszélgetést, de vannak akik küzdenek a csoportbeszélgetés beindulásával, a csendekkel, a beszélgetés akadozásával, a visszahúzódni vágyó fiatalokkal.

Ken Moser véleménye alapján a csoportbeszélgetések még az alkalom előtt kezdődnek. Az határozza meg a társalgás mélységét , hogy előtte milyen kapcsolatban voltak a vezetővel a résztvevők. Amennyiben a vezető hét közben is tud beszélgetni, kapcsolatot tartani a fiatalokkal, úgy a csoportban is jobban megnyílnak, habitustól függetlenül. Amennyiben a vezető személyes kapcsolatra is törekszik, őszintébb, mélyebb a kör beszélgetése is az ifi alkalmain.

Van ahol 10 percezésnek hívják ezt (Hajrá refisz) van, ahol másfélórázásnak (Go Mekdsz) , mindegy a név és a mód, jó felfedezni az összefüggést abban, hogy a közösségi elmélyülést ne egy kiscsoport adott idejétől várjuk csak, mert már előtte tehetünk azért, hogy mélyebb beszélgetéseink legyenek.

(Ken Moser, kanadai ifjúsági professzor gondolatai a Creative Christian Ideas for Youth Group c. könyv alapján)