Téged mi határoz meg?

Mikor fiatalok között szolgálunk felmerülnek bennünk és másokban ezek a kérdések is: Ki vagyok én? Jó-e az, amit csinálok?

Ahogy elkezdünk gondolkodni és a mélyre ásni, felfedezzük, hogy az életünk során érnek különböző hatások, kapcsolódunk vagy nem tudunk kapcsolódni másokhoz. Elutasítanak, vagy mi utasítunk el másokat. Keressük a helyünket és elfogadásra vágyunk. Legbelül az a vágyunk, hogy eredetiek legyünk, ahogy Tapolyai Emőke mondta az “Identitás, helyem a társadalomban” című előadásában. Eredetiek vagyunk vagy csupán másolatok?

Kisgyermek korunktól kezdve érnek különböző hatások, amelyek megsebezhetnek. Ahogy haladunk előre az életünk útján, ezeket a sebeket elkezdjük megszokni és megmagyarázni. Ezek a magyarázatok rögzülnek bennünk, elhisszük őket és elkezdenek meghatározni minket. Vajon ezek a magyarázatok igazságok, vagy hazugságok?

Ha életünket egy 1,5 l-es petpalackhoz hasonlítanánk, akkor az egész eddigi életünk során ért hatások miatt a palackon különböző benyomások keletkeznének. A benyomások miatt deformálódik a palack, már nem tud 1,5 l folyadékot befogadni, csak kevesebbet. A palack önmagától nem tud teljes értékűvé válni. Kell, hogy valaki bele leheljen és ennek hatására a palack visszanyeri eredetihez hasonló alakját. Ennek értelmében mi sem tudjuk magunkat megjavítani. Kell valaki, aki segít. Hívőként azt látjuk, hogy az Isten beszéde rávilágít arra, hogy mi az eredeti. A Szentlélek rámutat a behorpadt dolgokra és belülről helyre tudja tenni ezeket a részeket.

Amikor merjük magunkat szembesíteni, és az általunk igaznak vélt magyarázatokat, mondatokat az alkotónk beszédéhez mérni, akkor kapunk egy tisztább képet, hogy amik meghatározzák a gondolkodásunkat és viselkedésünket, azok valóban igazak vagy hazugságok. Felismerjük a horpadásokat. Mikor 16 éves voltam, elkezdtem megengedni a Szentléleknek, hogy megmutassa a sebeket, horpadásokat az életemben. Engedtem, hogy kijavítsa azokat. A hazugságokat, amelyek addig meghatároztak kicserélje igazságokra. Elfogadtam azt, hogy amit Isten mond rólam az határoz meg engem. Te mit kezdesz az életedben lévő horpadásokkal?