Közösségépítés az ifiben 3.

Sejtem, hogy ifivezetőként a kézzel fogható tanácsok, tippek is érdekelnek. Íme egy külön gyűjtemény, ahol inspirálodhatsz.

Az 5-3-1 es modell.

Doug Fields, aki 1992-óta szolgál a Dél Kaliforniai Saddleback Gyülekezet ifjúsági lelkészeként ír le egy szemléletes közösségépítő modellt, amit kiterjeszthettek az egész ifire, az egész ifivezetői csapatra. Doug azt kéri a szolgáló társaitól, hogy 5 fiatallal legyenek rendszeres kapcsolatban. Ebből az 5 diákból lesz 3, akivel valószínűleg több időt tölt, mert jobban érdeklődnek, több időt szánnak a programokon kívül is a kapcsolatra. A három fiatal közül pedig legtöbbször egy az, aki a legközelebb kerül a vezetőhöz. Ez a modell megszűnteti a bűntudatod, ami abból fakad, hogy mindenkivel egyformán törekszünk kapcsolatot építeni. (Ráadásul Jézus tanítványi körében is sok teológus látja ezt a 12-3-1 modellt).

A véleményvezérek

A közösségépítés főhősei sokszor a mini influenszerek. Ezek a véleményvezérek otthonosan mozognak egy-egy sorozat teljes tartalmában, egy zenekar összes tagjának mindennapjaiban vagy egy celeb posztjaiban és nem mellesleg ügyes vezetői tálentumaik is vannak. Ezekben a tálentumokban kell őket tanítani és kísérni. Ezek a véleményvezérek, klikkeket is létre tudnak hozni, ahonnan mindenki kiszorul, aki nem ismeri az inside jokeokat vagy a fenti részleteket, de akár bevonásban, közösségépítésben is kulcsszerepet játszhatnak. Érdemes rájuk figyelni.

A sokszínűség fenntartása

A közösségünk színességét úgy tudjuk fenntartani, hogy olyan különböző embereket, csoportokat hívunk meg vendégnek, akik szociálisan, társadalmilag, anyagilag vagy etnikailag különböznek a közösségünktől. A gazdagréti szolgálatom alatt (Áron) szerveztünk egy ifi alpha kurzust. A főleg Buda környéki fiataljaink számára először kihívás volt a főleg vidéki – szakgimnáziumi – fiúk jelenléte az alphán. A fiúk, a szemben lévő gimiből érkeztek. Hétről-hétre nagyon jó beszélgetések jöttek létre, és nem utolsó sorban mindkét oldal érzékenyítése láthatóan sikerrel járt.

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?