Erre nem számítottál | 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás 2.

2020-ban készült egy magyarországi kutatás, amelyben több mint 1300 fiatal (14-29 éves korosztály) vett részt.

A felmérés egyik meglepő eredménye:

“…gyakrabban találkoznak a fiatalok inspiráló igehirdetésekkel vasárnaponta, mint bármilyen ifjúsági alkalmon (táboros vagy fesztiválos környezetben). Míg a kitöltők háromnegyede (74%) a gyülekezeti istentiszteleten megéli az ilyen hatású prédikációkat, addig ugyanezt csak 34,24%-uk éli meg ifjúsági istentiszteleteken. Tízből négy fiatal tapasztalja meg az inspiráló igemagyarázatokat az ifi csoportjában (38,13%), és minden második megkérdezett (52,17%) pedig az ifi táboraiban. Elgondolkodtató, hogy erre a kérdésre 1104 fiatal válaszolt és közel harmaduk tapasztalja csak meg ifjúsági találkozókon (Szélrózsa, Csillagpont, Ez az a nap, Baptista Nagytábor) a lelkesítő igehirdetéseket (35,69%). Ennél még kisebb azok aránya, akik konferenciákon élik át ugyanezt (26,72%). A megkérdezett fiatalok számára sok tényező fontos egy prédikációban. A fiatalok felének nagyon fontos, hogy az elhangzott üzenet intellektuálisan lekösse, elgondolkoztassa őket (52,6%), hogy alkalmazható legyen (50,4%) és érzelmileg bevonja, megérintse őket (49,1%). Tízből négy megkérdezettnek pedig az számít, hogy Isten igéje biblikus módon (41,8%) és az életére nézve aktualitásokat tartalmazva szólaljon meg (42,4%). Ezzel szemben kevés válaszadó fejezte ki azt, hogy a humor nagyon fontos lenne a számára egy igehirdetésben (16%).”

1300 fiatal véleménye. Avagy a 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás eredményei, Ablonczy Áron – Duráczky Bálint

Mi arra jutottunk ennek kapcsán, hogy…

  • amikor ifialkalomra készülünk, akkor ne pl. a játékokra szánjuk a legtöbb időt, hanem arra, hogy az Igében elmélyedjünk – ami egyébként számunkra is fontos és megújító.😌😁 Szeretnénk egy képzést is ajánlani, ahol azt tanulhatjuk meg, hogy hogyan tartsunk Biblia-központú alkalmakat: https://www.acornbibliaikepzes.hu/ illetve egy IVK előadást a témában: https://tinyurl.com/4scmfus7 .
  • a közösségépítés is fontos, de nem az a legfontosabb, hiszen ahogy az életünk halad előre, úgy egyre több baráti társaságba van lehetőségünk bekapcsolódni, de az Ige megismerése és az életünkre való alkalmazása lesz az, ami egy fiatalt is ott tart a gyülekezeti/ifiközösségben, tehát az igehirdetésben való fejlődés hosszútávon minden szempontból jó befektetés.

A cikket olvasva eszünkbe jutott egy másik kutatás, ahol tinédzser „evangélistáknak” a hitét vizsgálták, akik a hitüket rendszeresen megosztották a velük egykorúakkal. Az derült ki, hogy csak nagyon kevesen voltak képesek akár egyetlen bibliai résszel is alátámasztani Krisztusba vetett hitüket, tehát az önbizalmuk jóval meghaladta a valóságos ismereteiket. A felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezett fiatalok mintegy harmada mondta azt, hogy a gyülekezet unalmas, 24 százalékuk azt, hogy a hitük lényegtelen a karrierjük vagy érdekeik szempontjából, 23 százalékuk vélte úgy, hogy a gyülekezet nem készíti fel őket a valós életre, ugyancsak 23 százalék vélekedett úgy, hogy a Bibliát nem elég világosan vagy nem eleget tanítják a gyülekezeteikben, valamint 20 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Isten hiányzik a gyülekezettel kapcsolatos tapasztalatukból. (Barna Group, 1999.)

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?

Erre nem számítottál | 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás 2.

2020-ban készült egy magyarországi kutatás, amelyben több mint 1300 fiatal (14-29 éves korosztály) vett részt. A felmérés egyik meglepő eredménye: “…gyakrabban találkoznak a fiatalok inspiráló igehirdetésekkel vasárnaponta, mint bármilyen ifjúsági alkalmon (táboros vagy fesztiválos környezetben). Míg a kitöltők háromnegyede (74%) a gyülekezeti istentiszteleten megéli az ilyen hatású prédikációkat, addig ugyanezt csak 34,24%-uk éli meg ifjúsági…