Hogyan segítsünk a tiniknek imádkozni?

Az elmúlt években sokat küszködtem azzal, hogyan tudnék segíteni a diákjaimnak abban, hogy rendszeresen imádkozzanak. Nem könnyű rávenni őket, hogy minden nap szánjanak időt az imádkozásra.

Olyan dolog ez, amivel még én is küzdök és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Rohanó világunkban azon dolgozni, hogy imádkozási szokásokat alakítsunk ki, finoman szólva, egy kicsit szembefordulás a mainstreammel.

Néhány példát szeretnék megmutatni nektek, ami nálam működött. Talán segítségül szolgál nektek is.

Küldd el a diákok nevét egymásnak

Ez nem spanyolviasz. Néhány évvel ezelőtt öten voltak a csoportomban. Minden napot kineveztünk egyikük napjának. Hétfő volt Zsombi napja. Hétfőn SMS-t küldtem mindenkinek, hogy emlékeztessem őket, imádkozzanak érte. A kedd már egy másik emberé volt.

Kő a zsebben

Nem muszáj kőnek lennie, bármilyen vagány kis tárgy megfelel, ami belefér a diákok zsebeibe. Egyik csoportommal kis lilás akváriumba való köveket használtunk. Megkértem őket, hogy egy hétig hordják a zsebükben és minden egyes alkalommal, amikor megfogják vagy eszükbe jut, mondjanak egy imát (dicsőítsék az Istent vagy imádkozzanak valakiért a csoportból vagy családjukból stb.) Nem csináltuk tovább egy hétnél. A szándékom az volt ezzel, hogy rávegyem őket, napközben is imádkozzanak.

Küldd el az imakéréseket

Válassz ki egy napot a két ifi közt kb. félidőben. Küldj SMS-t vagy egy Facebook üzenetet, melyben emlékezteted őket az utolsó ifin elhangzott imakérésekre.

Igéskártya

Egyszer kinyomtattam a diákjaimnak az Efézus 6:18-at kis kártyákra, képpel és színesben („Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért”). Röviden beszélgettünk az igeversről, aztán arra bátorítottam őket, hogy tegyék azt a mobiljuk hátuljára, a tükörre vagy a monitorra és ne feledkezzenek meg az imádkozásról. Ez is hasonló az előző két ötlethez. „Csupán” egy kis vizuális emlékeztető. (Van, akinek évek óta ott ez az ige, a mobilja hátulján)

Telefonos emlékeztetés

A diákok beszéljenek meg egy olyan időpontot, amikor mindegyikük ráér imádkozni napközben. Állítsák be a telefonjaikat, úgy, hogy az emlékeztesse őket a megbeszélt időpontra. Adj nekik néhány tanácsot, hogy ilyenkor hogyan imádkozzanak és miért.

Nekem ezek voltak a legeredményesebb ötleteim. Ha neked is van hasznos ötleted, oszd meg velünk!

Írta: Andy Blanks
Fordította: Petró Emőke
Forrás: TirekIfi