Istentisztelet igen, ifi nem | 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás 1.

Mit tehetünk azokért a fiatalokért, akik istentiszteletre járnak, de ifire nem?

2020-ban készült egy magyarországi kutatás, amelyben több mint 1300 fiatal (14-29 éves korosztály) vett részt. 3 megállapítás fogalmazódott meg a kérdőív kitöltőinek válaszai alapján. Íme az első:

„A kérdőívet kitöltő fiatalok többen járnak heti és havi szinten istentiszteletre, mint ifjúsági órára és több inspiráló igehirdetést hallanak vasárnaponta, mint ifjúsági órákon, ifi istentiszteleten, táborokban és felekezeti fesztiválokon (pl. Csillagpont, Ez az a nap).”

1300 fiatal véleménye. Avagy a 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás eredményei, Ablonczy Áron – Duráczky Bálint

Gyakran tapasztaljuk, hogy sok fiatal jár istentiszteletre (jellemzően a családjával), de a hétközi alkalmakon nem találkozunk velük. A válaszadók 69,3%-a jár istentiszteletre és 58,1%-a vesz részt ifjúsági alkalmon hetente vagy havonta többször.

Milyen okai lehetnek annak, hogy egy fiatal istentiszteletre jár, de ifire nem?

  • Lehet, hogy koleszos vagy más elfoglaltsága van (pl. edzés, különóra), ami mellett nem fér bele egy hétközi alkalom.
  • Csalódhatott korábban az ifiközösségben, nem sikerült feloldani egy konfliktust.
  • A szülők / az egyházi iskola felől elvárás a részvétel, de a belső motiváció alacsony.
  • Introvertált fiatalként egy teljesen ismeretlen közösségbe való bekapcsolódás nagy kihívást jelent.

Mi lehet megoldás?

Szólítsuk meg személyesen a fiatalokat, ne csak a hirdetésekben halljanak az ifiközösségről.Nem baj, ha már régóta járnak a gyülekezetbe és eddig nem tettük meg, ne ez legyen az, ami meggátol minket. Mindenkinek jól eshet egy személyes meghívás egy közösségbe oda, ahol szeretettel várják, és ahol már van egy ismerős arc, aki megszólította őket.

Bátran vonjunk be ifiseket a hívogatásba, mert ez négy szempontból is jó lehet:

  1. Az azonos korúak könnyebben kapcsolódnak egymáshoz.
  2. Jó referencia lehet egy résztvevő ajánlása, invitálása.
  3. Egy ifisnek ez egy olyan kihívás, ami jó élményként bátorítóan hathat rá, hogy legközelebb is tegyen így az istentisztelet után, az osztályában vagy más társaságban.
  4. A saját elköteleződése is nő azáltal, hogy érzi, ez az ő közössége is, amibe ő már otthonosan mozog, jobban ismeri, mint aki nincs benne, és felelősséget érezhet a közösség növekedéséért, ami további tagok hívogatása nélkül nem megy.

Forrás: 1300 fiatal véleménye. Avagy a 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás eredményei, Ablonczy Áron – Duráczky Bálint

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?

Istentisztelet igen, ifi nem | 2020-as ökumenikus ifjúságkutatás 1.

Mit tehetünk azokért a fiatalokért, akik istentiszteletre járnak, de ifire nem? 2020-ban készült egy magyarországi kutatás, amelyben több mint 1300 fiatal (14-29 éves korosztály) vett részt. 3 megállapítás fogalmazódott meg a kérdőív kitöltőinek válaszai alapján. Íme az első: „A kérdőívet kitöltő fiatalok többen járnak heti és havi szinten istentiszteletre, mint ifjúsági órára és több inspiráló…