Van értelme az ifi istentiszteletnek?

Alapvetések

 1. Jó az, ha a fiatalok értik az igehirdetést egy ifjúsági istentiszteleten, de még jobb, ha a közös istentiszteleten is értik, ahol minden generáció együtt van.
 2. Jó az, ha a fiatalok számára a liturgia érthető, de még jobb, ha az összgenerációs istentiszteleteink liturgiája is kontextualizálva van a számukra.
 3. Jó az, ha az éneklés illeszkedik a korosztályos, kulturális sajátosságaikhoz, még jobb, ha mindez a vasárnapi közös istentiszteleten valósulhat meg. Főleg úgy, hogyha nem csorbul a tartalom és a dicsőítés célja a mód oltárán. Nem a hangszerelés a legfontosabb kérdés, hanem a dicsőítés lelkülete, indíttatása.
 4. Egyik oldalról van értelme, ha azért szervezzük az ifjúsági alkalmat, hogy a fiatalokat segítsük az igehirdetés hallgatásában, másik oldalról megtehetnénk ezt a segítséget az összgenerációs alkalmával is.
 5. Egyik oldalról van értelme, hogy oda hívhassanak el barátokat, másik oldalról ezt az energiát fordíthatnánk a vasárnap délelőtti alkalmak fejlesztésére is, hogy oda is legyen kedvük hívni barátokat.

Érdemes figyelni arra is, amikor kifejezetten törekszünk a fiatalok megszólítására, hogy erőfeszítésünk nem kontraproduktívan hat-e. Gondolok itt arra, hogy saját ifjúsági istentiszteletet szervezünk nekik, segédanyaggal segítjük az igehirdetés-hallgatásukat, ifialkalmat szervezünk nekik. Ezek segíthetnek is, de vékony jégen táncolunk.

Kérdések

Pár gondolat, kontroll kérdés, segítő irány ahhoz, hogy eldönts, hogy tarts-e ifi istentiszteletet, mi is az az ifi istentisztelet és milyen is lehet az, ha tartasz.

 • Milyen üzenetet közvetítünk azzal, hogy külön alkalma van a fiataloknak a gyülekezetben?
 • Mire kell figyelni, hogy abba a hibába se lépjünk, hogy túlságosan csak rájuk figyelünk?
 • Mennyire segíti a rétegalkalmunk (ifi bibliaóra, ifjúsági istentisztelet), hogy annak révén valóban a gyülekezet összgenerációs közösségéhez tartozzanak a fiatalok?
 • Miért ifjúsági istentiszteletnek hívjuk?
 • Azt az időd, amit az ifi IT szervezésére, készülésére fordítasz, valóban erre legfontosabb fordítanod most?  
 • Külön vagy beépítve érdemes tartanunk ezt az alkalmat?
 • Hova hívjuk be az érkezőket az alkalomról? Van után követés, integrálás a misszió mögött?

Nincsenek erre egyértelmű válaszok, ezek kontrollkérdésként szolgálhatnak csupán, amelyek segítenek az egyensúly megtartásában.

Van tehát értelme?

Egyik oldalról van értelme, hogy külön igehirdetést szervezünk nekik, mert így könnyebben tud az ő ingereikre, sajátosságaikra, nyelvezetükre reagálni az igehirdetés, másik oldalról figyelni kell, hogy ne az ingereik kielégítésére szervezzünk programot. Ráadásul, ha abba belerakunk extra energiát, hogy ilyet szervezzünk, akkor abba is beletehetnénk ugyanezt az energiát, hogy az összgenerációs igehirdetésünk megírása után átgondoljuk, hogy lehetne ez érthetőbb, illusztráltabb, alkalmazhatóbb egy fiatal számára is. Figyeljünk arra is, hogy amennyiben az ingereikre, nyelvezetükre építünk, lehet csak még nehezebb lesz majd nekik az ugrás, zsilipelés a felnőtt istentiszteletre, és így csak tolódik az abba való bekapcsolódásuk. Ugyanez igaz a liturgiára is. Hiszem, hogy nem elhagyni, megváltoztatni kell azt, hanem magyarázni a fiataloknak és az ő kontextusukhoz igazítani.

Zászlóvivő voltam az ifjúsági istentiszteletek szervezésében, összesen 8 éven keresztül szerveztem ilyen alkalmakat (Rózsatéren), majd éveken át a délelőtti felnőtt istentiszteletekkel párhuzamosan is tartottunk hasonlót (Gazdagréten). Szerintem fontos, hogy formálódjunk a liturgiában a kontextualizálás mentén, fontos, hogy legyen olyan alkalom, ami missziós hely lehet a fiatalok számára, de néha elcsúszunk és csak azért van külön alkalmunk, hogy jobban jöjjenek a fiatalok, nem pedig azért, hogy jobban értsék az istentiszteletet.

Budapest, 2021. április 27.

írta: Ablonczy Áron