Iskolai bántalmazás

A héten a hírekben és a közösségi médiában is szerepelt egy 16 éves fiú tragikus története, aminek részleteit nem ismerjük, de az iskolai bántalmazás, mint tényező megjelenik benne.

Egyrészről szeretnénk az ifivezetőknek és szülőknek segítséget nyújtani ebben a témában, olyan formában ahogy tudunk. Ez egy IVK-s képzési videó, mely a bántalmazásról szól és Kapitány Krisztián alapossággal és szakértőként járja körbe a bullying kérdését.

A szégyen az egyik legnagyobb diszkomfortérzettel járó érzés. Az ember ekkor legszívesebben láthatatlanná válna embertársai előtt. A cyberbullying azonban jellegénél fogva bezárja menekülő utat az áldozat számára komoly pusztítást végezve az önbecsülésben. További részletek a videóban.

Másrészről szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak, akik hasonlóan érzik magukat. Van segítség! Ha van körülötted olyan ifivezető, tanár, szülő, tekintély személy, akiben bízol, akkor Ő szeretne erre a bizalomra rászolgálni. Ha mégse bízol egyikükben sem, akkor létezik anonim, a nap 24 órájában hívható, ingyenes lelki elsősegély-szolgálat is. Jó szívvel ajánljuk.

+36 80 296 844

https://www.telefon-lelkigondozas.hu/

Végül pedig javasoljuk, hogy az ifi alkalmakon beszéljetek az aktualitásokról, amennyiben ez a csoport tagoknak is aktualitás és érinti őket. Ilyen volt 2017-ben például a veronai buszbaleset esete is, melyben sok gimnazista elhunyt és sok kortársukat, akár ismerősüket mélyen érintette ez a krízis. Jó volt, hogy ifi alkalmon is tudtunk beszélgetni, megosztani erről.

”Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket.” (2Kor 1,3-4)