Mi is az IFI Ambulancia? 

Az Ifi Ambulancia egy online segítségkérő platform, ahol az ifjúsági munkában szolgálók lelki és szakmai támogatást kaphatnak fontos kérdéseikben, elakadásaikban, nehézségeikben, vagy épp örömeikben és fejlődésükben. 

Osztályok | Csapatunk | Szakmai cikkek | lépj kapcsolatba

A csapat

Egy szakemberekből álló csapat várja a beérkező megkereséseket.

Van kérdésed?

Ha egy kérdéssel célzottan valamelyik munkatársunkat szeretnéd megkeresni, ezt jelezheted az üzenetben.

Titoktartás

Az üzeneteket titoktartási kötelezettség alatt kezeljük- csak a csapat tagjai látják őket.

Osztályok, ahol segítséget kérhetsz

Mi az amiben elakadtál? Miben tudunk segíteni? Válaszd ki, fogalmazd meg a kérdésed!

1 | Saját magammal kapcsolatos kérdések

2 | Ifiseimmel/csoportommal kapcsolatos kérdések

3 | Munkatársaimmal kapcsolatos kérdések

1 | Saját magammal kapcsolatos kérdések

Kiégés megelőzés

Extra terhelés, felelősség, elkötelezettség, intenzív erőfeszítés, kudarcélmények, vegyítve a megbecsülés hiányával. Mi lesz ezekből vajon? Ha úgy érzed, hogy legszívesebben már kiszállnál, kimerültél, nem tudod hogyan tovább a szolgálatban, ne félj segítséget kérni. A kiégés visszafordítható folyamat. 

Döntéshelyzetek 

Az életünket végigkísérik a különböző döntési helyzetek, vannak könnyebbek és vannak nehezebbek, súlyosabbak, amik hosszú távon meghatározhatják életünk alakulását. Jól tud jönni, ha a fontos döntések meghozatalánál kapunk objektív visszajelzéseket, tükröt, egyfajta reality check-et. Ne légy egyedül a döntéseid meghozatalában sem. 

Hivatástisztázás, szakmai útkeresés 

A helyemen vagyok? Menjek, vagy maradjak? Miben vagyok tehetséges, mit adhatok? Hol akar engem Isten látni? Hogy tudom összeegyeztetni a munkát a szolgálattal? Ha foglalkoztatnak hasonló kérdések, gyere és keressük a válaszokat együtt! 

2 | Ifiseimmel/csoportommal kapcsolatos kérdések

Konfliktuskezelés

Egy keresztyén közösségben természetesen nincsenek konfliktusok. Az ifisek teljes odaadással figyelnek egymásra, és annyira elárasztja őket minden nap a krisztusi szeretet, hogy soha semmin nem vesznének össze. Ja, de. Ajaj, akkor viszont ezzel kezdeni kell valamit!

Csoportdinamikai kérdések 

Hogyan lesz néhány egy légtérben ülő fiatalból valódi, összetartó csoport? Mit tehetünk azért, hogy minél kevésbé szakadjanak széjjel, és mi minden határozhatja meg, hogy ki lesz a vezéregyéniség, és ki szorul a csoport peremére?

Megterhelő esetek 

Egy ifivezető szerepe sokrétű. Az alkalmak tartása mellett a fiatalok sokszor nehézségeikkel, kérdéseikkel is fordulhatnak hozzá. Néhány esetben a vezető érezheti úgy, hogy egy történet túl nehéz, egy teher túl nagy, és meghaladja az ő kompetenciáját. Mindemellett pedig akár egy csoporttag személyes elakadása vagy természete az alkalmak menetét is nehezítheti. Ne féljetek ilyesmiben tanácsot kérni, hiszen egy pszichológus is egész életében szupervízióra jár!

Ifi indítás/újraindítás 

Egy csoport életében minden szakasznak megvannak a maga nehézségei és szépségei. Egy jó kezdés vagy újrakezdés olyan löketet adhat, ami meghatározhatja a csoport későbbi működését is. Itt alakulnak a keretek, valamint hogy a csoport tagjai mit adnak, és mit várhatnak egymástól.

Covid-online-ifi

Ha már megszoktuk, hogyan működik a csoportunk, mikor együtt vagyunk, akkor ennek jelentős részét rögtön felejthetjük is el, ha érkezik a covid-online-ifi. Új kihívások, új dinamikák, teljesen más lehetőségek, amikkel fontos megtanulnunk élni, hogy ebből az alapvetően nehéz helyzetből is kihozhassuk a lehető legtöbbet.

3 | Munkatársaimmal kapcsolatos kérdések

Személyes konfliktusok (kettős kapcsolatok, személyi változások)

A szolgálat nagyon személyes dolog – minden emberi nehézség és konfliktus mélyen érintheti az egész csapatot és csoportot. A munkatársi kapcsolat mellett kialakuló kötődések, barátságok, párkapcsolatok és az ezekhez kapcsolódó nehéz kérdések éppúgy meg tudják terhelni az együtt szolgálást, mint a csapattagok változása, vagy a személyiségbeli súrlódások. A jó hír, hogy mindezen különbségek segíthetnek is, hogy igazán erős csapat legyetek!

Szakmai konfliktusok (érték alapok, technikai együttműködés)

Nehezen tudtok dűlőre jutni egy vezetési, pedagógiai szakmai kérdésben? Vagy az értékrendetek nem illeszkedik 100 százalékosan? Esetleg a gyakorlati kivitelezésben akadnak megoldandó helyzetek? A legjobb helyen jársz, hogy segítséget kapj ezekhez!

Egyedül vagyok 

Talán nem is kell magyarázni ezt a címet. Egy ifi vezetése csapatként is nehéz, hát még egyedül! Ha úgy érzed, elfáradtál, támogatásra lenne szükséged, vagy megkérdőjeleződik benned a helyed, keress minket!

Csapatunk

Hodossi Nóra

Hodossi Nóra vagyok, végzettségemet tekintve pszichológus. Jelenleg az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolába járok, és a menstruációra való felkészítéssel foglalkozom. Mellette pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán oktatok pszichológiai tantárgyakat. A Debrecen Nagyerdei Református Gyülekezetben közel egy évtizeden át szolgáltam ifivezetőként. Innen tudom, hogy tizenöt éves fiatalokat semmiképpen nem szabad éjfélkor elengedni zuhanyozni, és hogy ha egy kamaszfiú hajnal kettőkor a lányok szobájába bukfencezik azt kiabálva, hogy „achtung, achtung!”, akkor sincsen semmi különösebb ok az aggodalomra.

Ablonczy Áron

Áron vagyok, lelkesít és örömmel tölt el, ha olyan témákban segíthetek, beszélgethetek, mint az ifi alapítás, ifi tematika, ifi vezetői csapat, ifi és gyülekezet kapcsolata. Kísérletező, beindító típus vagyok, emiatt sok kudarc és falnak menős élményem is van, így tudok azonosulni sok kihívásos helyzettel. 

Nyikos Anna

Anna vagyok, pszichológus, coach és Refisz-munkatárs. Végtelen lelkesedéssel tölt el, ahogy minden nap egyre több részletét ismerhetem meg Isten teremtett világának az embereken keresztül, akikkel találkozom, és szeretnék ezzel a sokszínűséggel jelen lenni a hivatásomban is. Volt már lehetőségem szolgálni fogyatékkal élők, anyaotthonban lakók, elítéltek és ifisek között is – és mindenhol Isten egyenlő, válogatás nélküli szeretetét láthattam és tapasztalhattam meg. Ezt a tapasztalatot és ajándékba kapott szeretetet igyekszem továbbadni, még ha sokszor nagyon ügyetlenül is.

Weiner Zoltán

Weiner Zoli vagyok, szentendrei református ifjúsági lelkész. Hogy mi fontos számomra az ifjúsági munkában? Az evangélium üzenete, ami engem is formál. Hogy azt minél személyre szabottabban adjuk át a fiataloknak. Hogy az ifi élvezetes legyen és gyakorlatias. A közösség, ahol megnyílni és gyógyulni lehet. A személyes beszélgetések, amelyekben annyi minden történik. A szolgálói és szülői közösség, ami az ifiseket körülveszi. Ha rezonál veled valamelyik téma, keress bizalommal! 

Baintner Flóra

Flóra vagyok, lelkész, addiktológiai konzultáns, családi-és közösségi mediátor. Az ifjúsági misszió és a segítői hivatás egyszerre munkám és szenvedélyem- lelkesít, lendít, formál. Az évek során találkoztam számos nehéz élethelyzettel, döntéshelyzettel, konfliktussal- legyen szó ifisekről, szolgálókról, vezetőkről, egész közösségekről. Éppen ezek miatt tanultam azokat, amiket. Tudom, hogy fejlődés és segítségkérés nélkül nagyon nehéz a szolgálatban maradni és hiszem, hogy erre egyre többen rájönnek majd.


Szakmai cikkek és ajánlók

ezek is segíthetnek

Értelem, érzelem és segítség – kiégéssel való megküzdés

Mit tudunk tenni? Mit tehet az, aki egyedüli szolgáló az ifiben? Mit tehet az, aki néhány fiatalért küzd évek óta, és nem érez támogatást sehonnan? Hogy lehet úgy beszélni erről, hogy a kiégésmegelőzés és a megküzdés ne egy újabb feladat legyen a listán?

(Nem annyira) csendes éj…

Advent és Karácsony az év legszebb, legbékésebb időszaka.  Vagy mégsem? Rengeteg konfliktushelyzet és plusz teher jöhet és jön ezzel az időszakkal ifisek, szolgálók, ifivezetők, lelkészek számára egyaránt.

Ők is segíthetnek…

Szakmai partnereink

Lépj kapcsolatba velünk!