Közösségépítés az ifiben 2.

Mit tehetünk, hogy az ifi a gyülekezet része legyen, ne egy attól független kisközösség? Mit tehetünk, ha túl különböző fiatalok vannak az ifiben? Mit kezdjünk azzal, ha klikeksedik az közösségünk?

Mark Howard – A gospel centered youth ministry c. könyv egyik szerzője (Gospel Coalition) – szerint a keresztyén közösségnek, mint Isten gyülekezetének öt jellemvonása van, melyek a fenti kérdésekre is választ adnak:

1. Isten által kezdeményezett

A keresztény közösségben nem magunk jelöljük ki, hogy ki csatlakozhat ahhoz, mint egy baráti társaságban, hanem Isten az, aki kiválaszt és aki egybegyűjt. Ezért nem szabhatunk határt, hogy ki csatlakozhat ahhoz.

2. Kegyelem alapú

Nem értékességünk vagy teljesítményük alapján tartozunk egy keresztény közösséghez. Ilyen szempontból különbözik az ifi (és a gyülekezet) egy iskolai osztálytól, sport csapattól, zenekartól, színjátszókörtől vagy egy bandától.

3. Szeretet által vezérelt

Az újak befogadása egy keresztény közösségben az Atya irántunk való szeretetéből fakad. Éppen ezért a keresztény közösség nem nárcisztikus vagy felszínes, nem önreklámozó, mint például egy facebookos csoport vagy egy Instagram, YouTube rajongói kör.

4. Gyülekezet fókuszú

Jézus Krisztusban egy család vagyunk az egész gyülekezettel, ami közös időtöltést, kapcsolatok épülését és kölcsönösséget jelent a gyülekezet minden korosztályával. Éppen ezért kell nagyon figyelni arra, hogy miként befolyásoljuk programjainkkal, hozzáállásunkkal, a kommunikációnkkal a fiatalokat a gyülekezet egészéhez való kapcsolódásukban. Rengetegen számolnak be arról, hogy amikor az ifiből már kiöregszik valaki, akkor az egész gyülekezetből is kikopik. Ennek a jelenségnek az az egyik oka, hogy ezek a fiatalok soha nem is érezték magukat a gyülekezet részének. Ebben természetesen magának a fiatalnak is van felelőssége, de vezetőként ránk is hárul feladat, hogy ezt a pontot mennyire valósítjuk meg a közösségépítésünkben.

5. Színes és sokszínű

Az első gyülekezetekben görögök és zsidók egyaránt voltak, a tanítványok között életkorban, foglalkozásban, származásban, felfogásban is óriási különbségek voltak. A keresztyén közösségben nem az egységességben van egység, hanem egység lehet a sokszínűségben. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokszínűség lehet a résztvevők társadalmi helyzetében, iskolázottságában, etnikai származásában, képességeiben, humorában, szociális készségeiben, idejében, családi helyzetében is.

A poszt forrása: Cameron Cole, Jon Nielson: Gospel centered youth ministry, The Gospel Coalition, Wheaton USA, Crossway, 2016, 82. oldal

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?