Ifjúságépítők – félreértéseim – és a tieitek

Az utóbbi félévben sokat találkoztam és beszélgettem ifivezetőkkel ifjúsági munkáról. Többen megfogalmazták, hogy “…de ti (ifjúságépítők) ezt úgyis (jobban) tudjátok, hiszen ezzel foglalkoztok”.

Nem volt lehetőségem mindig elmondani, részletesen kifejteni, hogy ezzel a mondattal – így ahogy van – nem értek egyet. Mielőtt csatlakoztam a szervezethez, az én fejemben is ez a kép élt, de azóta rájöttem, hogy ez a csapat:

  • Egy kísérletező csapat: minden munkatársam próbálkozik a saját közösségében különböző szemléletmódokkal, modellekkel, módszerekkel. Figyeljük, hogy mi az, ami beválhat nekünk és másoknak is, mert az ifjúsági munka annyira komplex és annyi eleme van, hogy egyszerűen nem lehet egy konkrét tankönyvi modellt kitalálni rá, hogy pontosan hogyan kell csinálni.
  • Egy tanuló csapat: nemcsak a saját hibájából, hanem másokéból, külföldi mintákból és hazai képzésekből tanulunk folyamatosan, hogy pl. mi a gyülekezet, és annak az ifiközösség milyen része, és hogyan integráljuk az ifit a gyülekezetbe.

Persze van, amit már kapizsgálunk, tudunk, mert olvastunk, tanultunk róla pl. hogyan (ne) add át a bibliai üzeneteket (köszi Acorn Bibliai Képzés), tanítottak róla az ifisek, tapasztaltunk már bevált és bebukott ötleteket.

Amit szeretnénk adni, az egy doboz bonbon, különböző ízű csokikkal (ha már karácsonyi időszakban vagyunk).

  • Ha olvasol egy cikket, ötletet tőlünk, akkor vedd úgy, hogy ezt inspirációnak szántuk, és egyáltalán nem biztos, hogy ami bevált Amerikában vagy Budapesten, akkor az be fog válni máshol is, és ez teljesen természetes.
  • Ha találsz nálunk valamit pl. egy segédanyagot, akkor vedd úgy, hogy ez egy lehetőség, amit használhatsz ifialkalmakon vagy hittan órákon, de ezek nélkül is lehet szuper órákat tartani. A segédanyagok téged szeretnének segíteni, a munkádat megkönnyíteni, időt spórolni.

Gondolkozz velünk együtt, vitatkozzunk, beszélgessünk!Oszd meg a tapasztalataidat kommentben, ez nagy kincs minden ifjúsági munkásnak – az Ifivezető Képzésen a résztvevők nagyrésze több lehetőség közül a kerekasztal beszélgetéseket választotta, mert ezekben a beszélgetésekben sokféle tapasztalatról hallhattak többféle hátterű ifjúsági munkástól.

Az első személyes posztomban megosztottam, hogy anno engem miért frusztrált olykor az Ifjúságépítők némely cikke mielőtt munkatárs lettem, és mire jöttem rá mostanában a szolgálatommal kapcsolatban.

Kép: IKON csapat