Ideális hét karantén idején fiatalok számára

ÚJ karantén 🚧 sorozatunkban hetente jelentkezünk ötletekkel, segédanyagokkal, amiket fel tudtok használni a saját közösségeitekben. A fő kérdés: Hogyan tudunk most a fiatalok felé szolgálni? A héten minden napra egy tipp, hogy a közösségetek ne szét essen, hanem megerősödjön ebben az időszakban.

COD hétfő

A fiatalok egyik élettere az online játékok, járvány ide vagy oda. A hétfői napot használhatjátok arra, hogy élmények, nevetéssel teli pillanatok szülessenek egy-egy közös multiplayer által. A nappalinkat nem oszthatjuk meg most a fiatalokkal, de a képernyőnket igen. Ha a League of Legends-et, Fortniteot vagy a Minecraftot választod, biztos nem lősz mellé és akad majd, aki hétről hétre csatlakozik. De rengeteg társast is játszhattok közösen (Honfoglaló, stb). A cél a közös élmények születése és tér teremtés a jókedvre, kikapcsolódásra.

Ima kedd

Imaláncot, imaközösséget, imaszobát alakíthatunk ki a hét egyik napján, hogy közbenjárhassunk a kialakult helyzetért és a benne lévőkért. Adhatunk tippet családi imádságra, rövid imakihívásokat indíthatunk a számukra vagy csatlakozhatunk valamelyik világ szintű kezdeményezéshez is. A fókusz, hogy imádságban legyünk, hogy ezt miként tesszük másodlagos. Ötleteket bőven meríthetünk az alábbi linkeken keresztül.
24/7 Prayer
https://www.24-7prayer.com/coronavirusprayer
https://www.24-7prayer.com/
Családi, iskolai lehetőségek
https://www.prayerspacesinschools.com/
Kézmosás közben
https://www.24-7prayer.com/…/Prayer%20Spaces%20in%20Schools…

Messenger szerda

Veszélyes heteket élünk olyan tekintetben, hogy a tartalomgyártás a személyes kapcsolatok elé helyeződik, holott a fiatalok szükségletei pont fordított sorrendet mutatnak. A szerdai napon kitűzhetjük célul, hogy minden fiatalt felhívunk személyesen és beszélgetünk velük bármiről, ami nekik fontos. Így a személyesség nemhogy elmarad, de még erősebb is lehet, mint a járvány előtt.

Túra csütörtök

A sok otthoni tanulás után nem árt egy kis kikapcsolódás, kimozdulás. Hétről hétre szervezhetünk online túrákat. Most online múzeumok sora áll nyitva előttünk – Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, British Múzeum, Picasso Múzeum, NASA Research center. Amennyiben pedig inkább a természetbe lépnénk ki, online látogatható amerika összes nemzeti parkja és a húsvét szigetek. De nézhetünk várost is a google térkép segítségével. Íme pár hasznos link a túrák szervezéséhez:
Nemzeti parkok
https://artsandculture.withgoogle.com/…/national-park…/parks
Londoni túra
https://360.visitlondon.com/#
Húsvét szigetek
https://artsandculture.google.com/story/4wXhfs-0ooroMQ?hl=en

Pénteki ifi

Akár pénteken, akár máskor tátjátok a heti közös alkalmatokat, legyen ez az istentisztelet mellett a központi eseményetek, ami sosem marad el. Legyen ebben mértékadó az, amit az első gyülekezetekről olvasunk az Apcselben. “Ők pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban.” (Apcsel 2:42). Legyen aktívan az ifink központi értéke ez a fajta közösség, bibliatanulmányozás és evangéliumi fókusz.

Filmklub szombat

Minden héten kiválaszthatunk egy filmet / sorozatot, amit ajánlunk a fiataloknak és a következő héten átbeszéljük azt. Húsvét előtti időben ilyen lehet a Clavius/Feltámadás, Némaság, Passió, Krisztus utolsó megkísértése, János
evangéliuma című filmek.

Detox vasárnap

Annyi képernyő bámulás, online házi írás, film és játék után nem árt, ha összefogás van abban is, hogy meghatározunk egy időzónát, mikor a fiatalok közül mindenki offline üzemmódba vált. Lehet ez naponta is akár egy óra, de lehet egy kitűzött nap egész délutánja is. Közösen könnyebb ezt teljesíteni. Erre az időszakra spotify lejátszási listákat is ajánlhatunk vagy bibliatanulmányozós anyagot is küldhetünk, de erről egy előző posztban írtunk.

Eheti posztunkat a londoni HTB Youth Team inspirálta, ha még több tippre vágysz őket ajánljuk.
https://www.htb.org/youthonline

Rengeteg tippet olvashattál, végezetül egy-két elv álljon itt szűrőként erre az időszakra:
#neakardazösszeset – elég, ha csak csipegetsz innen 😄
#gondolkodjhosszútávon – csak abba kezdj bele, amit bírsz sokáig.
#csekkoldakörnyezetedet – csak azt alkalmazd, amit átültethető, ami illik a környezetedre
#miazigény – akkor használd ezeket, ha tényleg erre van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.