Hogyan találjunk szolgáló társakat?

A cél az új szolgálók bevonásával nemcsak az, hogy kevesebb legyen rajtad, hanem hogy még inkább azzal tudj foglalkozni, ami az ajándékod és vezetőként feladatod. Továbbá az új szolgálók bevonásával nemcsak te, de maguk a fiatalok is nyernek, nekik is több lesz.

Mózes, miután kivezette a népet a szolgaságból azt élte meg, hogy túl sok van rajta. Neki kell bíráskodni, vezetni, problémát megoldani és egy hatalmas közösséget vezetni. Ez túl sok. Mégse tudta mit tegyen. Jetró az apósa kellett ahhoz, hogy megtanulja, miként vonhat be szolgálókat maga mellé. Három jó kérdést tett fel neki, meghallgatta és egyben visszajelzést is adott a számára. (2 Mózes 18: 13-27 // Tomka János: Jetró vezetési modellje). Érdemes ennek a résznek a tanulmányozásával kezdened, ha a fenti kérdésre akarsz választ találni.

Ahhoz, hogy új szolgálók legyenek a közösségetekben, újragondolásra van szükség több területen is. Újragondolásra abban, hogy ki számít szolgálónak és mi számít szolgálatnak?

Ki számít szolgálónak?

Nem is gondolnád, de körül vagy véve szolgálókkal! „Jó, de senki nem vállalja a felkérést”, „senki nem ér rá”, „nem vagyunk elegen a gyülekezetben”, „ráadásul ebben az időszakban hogy lehet online bevonni a fiatalok közé bárkit”?
Három rövid gondolat ehhez, amit kérlek gondolj magadban tovább:

1️ A Youthscape felmérése szerint a 15-29 éves fiatalok 60%- a (nagyon) szívesen kipróbálna vezetői szerepeket és 68 % -ukat (nagyon) érdekli a helyi gyülekezetben való szolgálat. Ez a szám azt mutatja, hogy bőven akadna olyan fiatal a közösségeikben, akit valamilyen módon, valamely szolgálatba be lehet vonni. De mibe és hogyan? Ez részben a te kérdésed, részben a jövő heti részben lesz rá válasz.

2️ Doug Fields szerint minden ifjúsági munkában 3 kör van, aki segíthet nekünk. Egy külső kör, akik fizikailag nincsenek jelen, csak támogatnak minket imaháttérként vagy anyagilag, egy második kör, aki szintén nincs jelen az alkalmakon, de segít eszközök beszerzésében, szervezésben, ha valamilyen tábor, hétvége vagy program van és végül az a kör, akik a fiatalok között közvetlenül szolgálnak. Ezekkel a körökkel te is rendelkezel, mert biztosan vannak szülők, akik a fiatalok mögött így vagy úgy állnak. Biztosan vannak gyülekezeti tagok, akik így vagy úgy érdeklődnek a szolgálatod iránt. Kérdés, hogy őket mibe vonhatnád be jobban, mennyit foglalkozol velük és mennyi figyelem fordul rájuk. „Persze, de ennyi ideje senkinek nincsen, hogy még velük is foglalkozzon”.

3 Éppen ezért, ha egy héten mondjuk 5 óránk van arra, hogy a fiatalokkal foglalkozzunk, akkor ebből az ötből ne mindet a velük való személyes beszélgetésre, alkalom készülésére használjuk, hanem egyet vagy kettőt az új vezetők felkészítésére, felkeresésére és beszélgetésre velük. 3-4 hónapon belül ez kifizetődő lesz és a fiataloknak is több lesz ezáltal 4-5 hónapon belül.

4️ Van azonban egy csoport, akikre ritkán gondolunk, pedig jobban ismerik a fiatalokat, mint az átlag, motiváltabbak is a fiatalok hitbeli fejlődésében és tapasztalatuk is van a köztük lévő forgolódásban. Ők a szülők. Szülők így vagy úgy, de mindenhol vannak, ahol fiatalok is vannak. Ők töltenek a legtöbb időt a gyermekeikkel és igazából, ha velük partnerek vagyunk és közösen tanítványozunk, akkor megduplázódik az a szolgálat, amiben vagyunk. Ha nemet mondanak a felkérésre, vagy szkeptikus vagy, akkor hallgasd meg Andy Oatridge előadását erről a témáról!

Hogyan találjunk tehát szolgáló társakat ebben az időben?
Először is mérjük fel kik vannak körülöttünk és kiket lehetne a szolgálatba bevonni. Másodszor kérdezzük meg ezeket a potenciális leendő vezetőket, hogy mit gondolnak a szolgálatba való kapcsolódásról. De ne csak őket, hanem a fiatalokat is kérdezzük meg. Ki az, akit ismernek a gyülekezetből és örülnének, ha ifivezetővé válna. Ha ők ajánlanak, akkor az integrálás is sokkal könnyebb lesz ebben az online térben.

Mi számít szolgálatnak?

Valószínűsítem, hogy arra lenne a legnagyobb szükséged, hogy valaki alkalmat tartson és a fiatalokkal legyen. De pont ezekre a területekre, idő míg valaki betanul. Jézus a tanítványait három éven át kíséri, tanítja, mielőtt kiküldi őket párosával. Nem véletlenül, az apostolsághoz, igehirdetéshez szükség van előbb tanítványi létre. Így bármikor vonunk be bárkit a szolgálatba nem azonnal fog rendelkezni minden kvalitással, amire mi vágynánk. De azt is tudjuk, hogy Isten nem az alkalmasokat hívja el, hanem az elhívottakat teszi alkalmassá, így nem kell aggódnunk se, hogy minden rajtunk múlna.


Viszont vannak területek, amik nem igényelnek ilyen hosszú betanulást. Számold össze, hogy mennyi mindent szervezel, vezetsz te és mérd le, hogy mire megy a legtöbb időd a szolgálatban. Így lesz egy teljes listád, amiből ki tudod azokat válogatni, amiket bárki más is elvégezhetne helyetted. Ráadásul így arra is ráláthatsz, hogy ezek közül mennyi az, ami a te saját ajándékod és erre eddig mennyi idő jutott.

Ha megvan ez a lista, akkor megvan, hogy mire keresel szolgálókat. Ez már önmagában segítség. Ha mégse lenne listád, akkro íme egy egyszerű gondolatébresztő lista, amibe bevonhatod a fiatalokat:

📍 Az alkalom idejének, helyszínének szervezése,

📍 közösségi felületekre igék, hirdetések, képek posztolása, 📍 heti alkalmon kívüli programok szervezése,

📍 kapcsolattartás személyesen egy-egy fiatallal,

📍 játékok keresése és vezetése,

📍 hogy vagy kör kreatív kitalálása,

📍 bizonyságtétel,

📍 új lehetőségek után olvasás,

📍 szülőkkel kapcsolattartás,

📍 gyülekezet számára való beszámolás,

📍 imádság szervezése az alkalmon és azon kívül,

📍 szemléltető anyag, kvíz vagy videó összeállítása.

📍 nagyobb táborok, hétvégék előkészítő szervezése

Apró feladatok, de rengeteg idő egyben, ha mind terád vár. Az is rengeteg idő, amíg elmagyarázod, betanítod és a kezdeti bénázások után segíted az új szolgálót, de mégis tanul belőle és idővel neked kevesebb lesz, a közösségnek pedig több.

Először is tehát szedd össze a saját feladataid és összegezd, hogy ebből mi delegálható. Másrészt vonj be a bevonható feladatokba fiatalokat és új szolgálókat az előző rész segítségével.

Mi fontos még a szolgálattal kapcsolatban?

Sokszor azt definiáljuk, hogy csak az a teljes értékű szolgálat, amit mi végzünk. Annyi órában, olyan intenzitással és olyan erőbedobással. De mi van, ha a másiknak épp sok gyermeke van, vagy a munkája nagyon húzós egy adott hónapban vagy vizsgaidőszaka van? Vékony a mezsdje aközött, hogy mi „fér” bele valakinek és mi az, ami „Jézusi még egy mérföld” a szolgálatban, de az biztos, hogy ez egyénenként változik és nem nekünk kell vezetőként megítélni, hanem mindenkinek magának. Éppen ezért lehet élethelyzetek szerint is szolgálni, kinek-kinek másként, más óramennyiségben, más területen, más bevonódással, más részvételi aránnyal. Ebben tehát érdemes rugalmasnak lenni


Tehát, ha új szolgálókat szeretnél bevonni, akkor ezek az elvek legyen a szemed előtt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.