Ifi istentisztelet – példák, tippek, tanácsok

Ebben a témában sok-sok tapasztalat van országszerte, inkább csak megosztok, , felvillantok pár tippet és egy konkrét modellt, hogy ha szeretnél elindítsa a saját gondolataidat, ötleteidet a témában.

Márcsak elnevezésben is rengeteg példát találunk: Refit / Karzat / Szia (szabad Istentisztelet akárkinek) / Tamás mise.

Én egy ötödikről szeretnék bővebben írni. A Zenitről. 7 éven keresztül futott havonta egy alkalommal k.b 60-90 fiatal részvételével. De mielőtt leírnám a hogyant, legyünk hűek a bloghoz és beszéljünk a miértről!

Ha újrakezdeném az alkalom szervezését ezeket a kérdéseket tenném fel magamnak: Miért van erre szükség? Nem választja szét az új alkalom a fiatalokat a felnőtt gyülekezettől? Mi a célja ennek az alkalomnak? Meddig fogjuk csinálni? Ha az alkalom megszólít fiatalokat, hova hívom be őket, mi lesz velük utána? Kiknek is szervezem pontosan? Kikkel is? Miért csinálom én magam mindezt?

Remélem végigrágtad magad ezeken a kérdéseken, mert különben nem sok értelme van kizárólag lelkesedésből belekezdeni valamibe. Igen rövid távú, céltalan projekt lesz, ami addig tart, míg a lelkesedésből futja.

A Zenés Ifjúsági Istentisztelet (továbbiakban: Zenit) kiemelt hangsúlya a dicsőítés, annak előtérbe kerülése és tanítása a fiatalok között. A Zenit missziós célzatú alkalom mindazok számára, akik nem jártak eddig soha templomban, vagy a vasárnap délelőttökön nem tudnak figyelni, túl távoli a számukra. Az Istentisztelet így egy új formát, menetet és stílust kapott.

A zenés Ifjúsági Istentiszteletnek két kulcs eleme van:

  1. Minden alkalommal meghívott Zenekar és
  2. Minden alkalommal meghívott vendég igehirdető

Ezeken túlmenően az alábbi elemek vannak beépítve az Istentiszteletbe:

  • Dráma
  • Bizonyságtétel
  • Játék
  • Közös Imádság kisebb körökben
  • Közös adakozás egy jótékonysági célra
  • Teaház (az alkalmat követően)

Ahhoz, hogy érthetőbbé és mélyebben beletekinthetőbbé váljanak ezek a liturgiai elemek, leírom egy este menetét, benne részletezve a tartalmat. Az Istentisztelet önmagában 1,5 órára, a teaházas beszélgetéssel egybevéve 2-3 óra hosszára datálható. Az alkalmat játékkal, ismerkedéssel kezdjük. Azt gondoljuk ez feloldhatja a templom keltette gátlásokat, illetve az ismerkedés szempontjából sem utolsó. Ráadásul ezek a játékok tudatosan előkészítettek, hogy egy légkört teremtsenek a résztvevők számára. Az Istentisztelet során a vendég zenekar 8-9 éneket énekel, de mindennél fontosabb talán, hogy nem koncertet szeretnék üzemeltetni a gyülekezet tagjai számára, hanem a közös éneklés és Isten dicsőítését szeretnénk ily módon elmélyíteni bennük. Azért hívunk vendégzenekart, hogy láthassák a sokszínűséget a fiatalok, illetve könnyebbség lehet, ha nálunk még nincsen zenekar, és ezért ezt nem tudnánk megszervezni. Az énekek blokkjai sávokban így bonthatóak fel: 1-3-3-2. Megjegyzendő, hogy érdemes olyan énekeket kérni a vendég zenekartól amit a helyi gyülekezet is ismer.  Az éneklések közben kerül sor a liturgiai elemekre. A játék után a köszöntés rövid, közvetlen megszólítással történik, egy-egy rövid példa elmondásával, ami az evangéliumhoz kapcsolható.  Ezt követően folytatjuk egy spontán köszönéssel, melyben a körülöttünk ülők felé fordulunk.

Egy ill. három ének után a textus felolvasására következik a helyi gyülekezet egyik fiatalja által. A textust után szintén a helyi gyülekezet fiataljai által begyakorolt rövid, tartalmas, néha humoros, de mély csattanóval rendelkező kis jelenet. Ezeket a darabokat a OneTimeBlind YouTube csatornájáról fordítottam le és megtalálhatóak ezen a honlapon. A kis dráma az igehirdetés mondanivalóját jeleníti meg, és megértését segíti elő.

A következő és talán legfontosabb elem az igehirdetés. Törekszünk arra, hogy az igehirdető mindenképpen fiatalos legyen, dinamikájában és öltözködésében is egyaránt. Valamint, hogy tanítása közben ne a szószékről hanem közülünk beszéljen. Ezzel is a falakat lejjebb és lejjebb bontva. Az igehirdetés 10-15 perces előtte és utána imádsággal keretezve. Egy gondolatos, alkalmazható, példákkal illusztrált tanítás ez minden esetben egy előre meghirdetett téma, sorozat alapján. Majd ismét három ének következik.Az énekeket egy arra vállalkozó fiatal bizonyságtétele követ. Ez a pár perces beszámoló szólhat megtérésről, Isten élményről, ima meghallgatásról, embertől függően. Legtöbbször a fiatalok erre a bizonyságtételre emlékeznek, talán ezt érzik a legközelebbinek magukhoz.

A bizonyságtétel után a liturgiában rögtön egy közös imádságra kerítünk sort. Ebben az esetben a gyülekezetet több részre is fel lehet osztani. Példaként: Egy perces belső csendes imádságot kérünk mindenkitől. Az imádság előtt 4 részre osztjuk a gyülekezetet. Az első “zóna” a városunkért, a második gyülekezetünkért, a harmadik családunkért, a negyedik pedig nemzetünkért imádkozhat. Hasonló kivitelezés lehetséges, ha a mellettünk levőért / levővel imádkozunk.

Az imádság után két ének, az énekek befejeztével egy fiatal vezetésével a Miatyánk elmondása zárja a liturgiát. Az alkalmat hirdetésekkel és adakozással zárjuk. Az adakozás módja, hogy körbe adunk kis kosarakat és elmondjuk, hogy miért tartjuk fontosnak az adakozást.  Példa a jótékonysági adakozásra: Olyan gyermekek nyári táborozására akik maguk nem tudják ezt befizetni, vagy olyan családoknak akik nagyon nehézkesen tudnak megélni mindennapjaikban.

Az adakozásra mindig csak a rendszeresen jelenlévő, ifinkhez tagként tartozókat buzdítjuk, a vendégeknek mindig elmondjuk, hogy ez nem elvárás, legyenek szabadok bármilyen jellegű hozzáállásra. Az adakozást aprópénznek is nevezzük, csak aprót, olyan fémpénzt kérünk a fiataloktól, ami amúgy is csak gyülne a pénztárcában. Nem azért, hogy a feleslegükből adjanak, inkább, mert a fiatalok az ilyen jellegű felszólításnak szívesen engednek és így tudjuk őket tanítani az adakozásra. Sokak részéről egyébként ez a “két fillér” a zsebpénzük jelentős része…..
A hirdetéseket minden esetben képekkel, videókkal színesítjük a háttérben. Az alkalmat a vendég lelkész Áldása zárja.

Gyülekezetünk fiataljai egyben minden alkalommal – templomunk egyik termét – teaházzá alakítják. Ez a hangulatos bárpultos, foteles beülőkkel és elkülönített asztalokkal rendelkező tér biztosít teret a beszélgetésekre és találkozásokra. Egyszerű otthoni lámpák, terítők és a szabaddá engedett kreativitásuk nemcsak csodákra képes, de valóban öröm az ő számukra is. Másrészről ez a teaház igen alacsony költségvetésből kihozható, de ha kicsit fel akarjuk tuningolni az sem jelent vészes kiadást és a cserébe kapott találkozások, beszélgetések százszorosan megtérítik a befektetést.

 

Ha elkezdesz egy hasonlót, írd meg, hogy sikerült! 🙂

 

Egy gondolat “Ifi istentisztelet – példák, tippek, tanácsok” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.