Hogyan tartsunk ifit koronavírus idején?

Egyáltalán tartsunk? Vagy ne? Ebben a posztban segíteni szeretnénk nektek szempontokkal, konkrét ötletekkel, segédeszközökkel.

A döntés felelőssége rajtad van, hogy tartotok, vagy sem. De ezt a döntést nem kell egyedül meghoznod. A kormány rendelkezései adottak, az egészségügyi kérések világosak és betartandók, a szülőket pedig be lehet vonni, sőt érdemes bevonni ebbe a döntésbe. Éppen, hogy jó helyzet ez arra, hogy a szülőkkel erősödjön az együttműködés és a bizalmi kapcsolat. A szülők megláthatják, hogy felelős ifivezetők vannak az országban, akik adnak a szülők véleményére, sőt együtt gondolkodnak kérdésekben. Leírhatod számukra, hogy te milyen elvek alapján tartanád az ifit, és meg is kérdezheted, hogy ezekről mit gondolnak.

Itt a lehetőség is arra, hogy kísérletezz új dolgokkal. Például azzal, hogy lehet-e online ifit tartani. Úgyis annyit használják a fiatalok az online teret és annyira az életük része, kipróbálhatjuk, hogy létezik-e új funkciója ezeknek. Még az is lehet, hogy élvezik és új szín lesz a számukra, jobban koncentrálnak a video chatben, mint másik beszélgetéseikben. Ez a módszer átmeneti és nem helyettesíti az élő találkozást, amiben keresztyénként élünk, így nem is ajánljuk ezt hosszú távon vagy a jövőben. Adott helyzetben viszont kipróbálható. Az online ifin ugyanúgy lehetnek eszközeink, mint egy offlineon. Például szavazások, YouTube link egy bibliaprojektes videóról, egy megosztás chatben, egy hangulatjellel való kifejezése az érzéseinknek vagy az igerésznek. Lehetőség van mindenkinek a saját kuckójában elhelyezkedve részt venni. Persze fontos előre megegyezni a keretekben is, hogy ne legyen széttrollkodva az alkalom, ne terelődjön el a figyelem a technikai recsegésekre, vagy videós ingergazdagságra. Az biztos, hogy kihívás, de egy jó kísérlet is és élvezetes a fiataloknak. Ha további segítségre van szükséged, akkor íme 10 tipp, hogyan használjuk a digitális világ lehetőségeit fiatalok között.

Olvasd el ezt is: 10 tipp – hogyan használjuk a digitális világ lehetőségeit egy ifialkalmon

De a fenti elvek mentén dönthetünk úgy is, hogy tartunk ifit ugyanazon a helyszínen, ahol eddig is, persze a megadott irányelvek alapján. Mint szolgálók, felelősségünk ezt a teret megfelelően előkészíteni szellőztetéssel, takarítással, de a bizalom teremtésnek lehet egy eszköze az is, hogy az érkező fiatalok első csapatépítése, hogy mindenki valamilyen felületet letisztít. Így máris a légkör kicsit biztatóbb, biztonságosabb, bár nem felejthetjük el, hogy az elsődleges vírushordozók az emberek.

Akárhogy is döntünk, a közösség fontos egy ilyen időszakban. Azzal, ha egyedül hagyjuk a fiatalokat, csak erősödik bennük a szorongás, a félelem, a bizonytalanság és nincs kivel megosztaniuk azt, ami feszíti belül őket. Erre persze teret ad a család és ők az első vonal, de nem véletlenül jártak eddig sem ifire a fiatalok, nagy felszabadító ereje van a kortárs közösségnek.

Ebben az időszakban különösen is fontos, hogy az ifi témáját jól válasszuk meg. Mindenhol ez a téma, mindenkiben dolgozik a járványhelyzet valamiképpen. Így legyen ez a témánk része, de nem kell dominálnia az egész alkalmat. Kíséri, mint élethelyzet, de nem érdemes végig a fókuszba helyezni. Különösen is fontos most, hogy az ifi központi eleme Isten igéje, ami hisszük, hogy “élő és ható” a mostani élethelyzetünkre is. Témánk lehet a kétségeink, kérdéseink mellett a reménység, a vigasztalás. Elővehetünk a zsoltárokból olyan részeket, amikor Dávid a félelmeit, kétségeit viszi Isten elé, és írhatunk mi magunk is ilyen zsoltárt. Elővehetjük Jézus hasonlatait saját magáról, amiben a világ világosságának nevezi magát, vagy amikben odalép kétségbeesett emberek mellé. De lehet egy közbenjáró imasétánk is az egészségügyi dolgozókért, idősekért, vezetőkért, érintettekért is egy hogy vagy kör után.

A fiatalok számára fontos lesz, hogy te és a te viselkedésed mit tükröz. Sokszor példaként tekintenek ránk, így a felelőssége ennek most is rajtunk van. Lehetünk őszinték, úgyis rájönnek ha nem vagyunk azok 😉Azon kívül, hogy elolvastad ezt a posztot még azt tudod tenni, hogy imádkozol most az ifidért. Sokszor csak tájékozódunk, és a nagy rohanásban a közbenjárás marad el.

“Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! Beteg-e valaki közöttetek? Hívassa magához a gyülekezet véneit, hogy imádkozzanak érte, és kenjék meg olajjal az Úr nevében. És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt…”

Jakab 5:13-15a

Gondolunk rátok, imádkozunk értetek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.