Bibliatanulmányozó módszerek 3

“Mi legyen az ifiken?” sorozatunk 📚📖ötödik rész: Bibliatanulmányozó módszerek 3

A bibliatanulmányozás az ifjúsági óra legelterjedtebb és talán legfontosabb formája is. Ezzel a sorozattal az repertoárotokat akarjuk segíteni és bővíteni, hogy ebben a gamifikált generációban is legyen eszközötök a fiatalokkal igét tanulmányozni, úgy hogy az közben még élmény is a számukra és számodra is.

Bibliatanulmányozásunkat gazdagíthatjuk a következő módszerekkel:

Írj egy levelet Pál helyett te.

Pál annyi közösségnek és személynek írt levelet. Ha tőle tanulmányoztok verseket, megtehetitek, hogy bevezetőnek ti magatok is írtok egy levelet a saját közösségeteknek. Lehet ezt egyénileg, de egész ifiként is fogalmazni. A címe pedig lehet az ifitek vagy a gyülekezetetek neve is akár. Tanulságos, hogy ki mit ír és persze közelebb is kerülünk ahhoz, hogy mit jelentett, amikro Pál levelet írt. Tovább fűzve ezt a módszert érdekes lehet a tanulmányozni kívánt levelet egyben kinyomtatni tördelések, címek és versszámozások nélkül, mintha mi kaptuk volna eredetileg. Ki tudja, kiből mit hoz ki ez a mód…..

Beugró

A Centrál Színház nagy sikerű,vicces szituációs gyakorlataihoz hasonlókat mi is ráépíthetünk a bibliatanulmányozásra. Ha inspirációra van szükségünk e téren, akkor rengeteg videót találunk YT-on ehhez.Az alábbi módok bármilyen bibliai történet előadására, újra feldolgozására alkalmasak lehetnek.
Íme leírva is pár ötlet:

1. zsebszöveg

Két szereplős műfaj, amiben a csoport tagjai írnak random mondatokat, amiből fejenként 2-3 db kapnak és adott pillanatban előhúzzák. A szereplők elolvassák a szituációt, pl.: Mózes a fáraónál (2Móz 5,1-5), elkezdik eljátszani, és a vezető jelére (pl.: taps) előhúznak a zsebükből egy szöveget és elmondják azt a mondatot.

2. 1-2-3-4

Négy szereplős. Az egyik csak 1 szavas hozzászólásokat mondhat, a másik 2 szavasakat és így tovább. A vak Bartimeus meggyógyításának (Mk 10,46-52) története tökéletesen alkalmas erre. Több szereplős párbeszédekhez használható.

3. lassítás

Többszereplős. Egy egyszerű alapszituációt valaki eljátszik, pl.: Zákeus felmászik a fára, hogy találkozzon Jézussal (Lk 19,1-10), utána a többiek eljátsszák ugyanezt lassítva. :Ebben a módszerben rengeteg apróságot lehet felfedezni, ami addig nem tűnik fel a hallgatóknak, vagy ige olvasóknak, de a történetben benne rejlik. Rövid történetekhez használható, vagy azokon belül is csak egy jelenethez.

4. hangulatváltós

Újabb kétszereplős műfaj. Hasonló a zsebszöveghez, csak itt a szövegek helyett hangulatokat kapnak a szereplők, és azoknak megfelelően kell viselkedniük.

Térkép elemzés

A bibliai események mozgásait jól érzékelteti, ha térképen is megnézzük, hogy azok hol történtek. Például a honfoglalás Józsué vezetésével nem is volt olyan egyértelműsikersztori a Józsué és a Bírák könyve alapján, mint azt elsőre gondolnánk. Vagy Illés mekkora távot tett meg a Kármel-hegyi csoda után a királynő elől menekülve? (1Kir 18-19). Vagy Jézus útjai a Genezáreti-tó környékén. Ezekhez hasznos térképeket találtok például itt:

https://www.studylight.org/miscellaneous/bible-maps/browse.cgi?pn=11&

Köszönet Ablonczy Tamásnak, aki mindezeket a módszereket nemcsak összegezte, de le is írta. 🤗🙌👏

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?

  1. Féléves Ifi tematika
  2. Extra alkalom ötletek
  3. Bibliatanulmányozó módszerek 1
  4. Bibliatanulmányozó módszerek 2
  5. Bibliatanulmányozó módszerek 3

4 gondolat “Bibliatanulmányozó módszerek 3” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.