10 tipp – hogyan használjuk a digitális világ lehetőségeit egy ifialkalmon

Jópár IFI vezető kollégával összeszedtünk egy listát, hogy mi miként használjuk a digitális világ lehetőségeit az ifiken. Ha már úgyis körbe veszi őket, miként tudjuk ezt felhasználni.

Persze az első örök kérdés: Miért vigyük egyáltalán be a kütyüket? Használhatnak-e egyáltalán telefont vagy kütyüket az IFI-n a srácok? Az én válaszom, hogy, amit egész életükben használnak, azt nem tiltani kellene, hanem megtanítani jól használni. Márpedig sok jó lehetőség rejlik ezekben. Így mi, amikor tudjuk használjuk, de van egy szabályunk is. Aki átlépi az “IFI Klub” küszöbét az a telefonját, csak telefon funkcióként használhatja. Azaz ha hívása, sms-e van nyilván felveheti, fogadhatja a köztes időkben, de egyébként azért vagyunk jelen, hogy egymással legyünk. Közösségben pedig nem tudunk lenni, ha gamerkedünk a mobilunkon, chatelünk, snapchat képeket vagy insta posztokat kreálunk. Így nyilván nem tudunk beszélgetni egymással, mert nem is egymásra nézünk. Ezért van ez a szabályunk. (Persze, ne hidd, hogy könnyű betartatni, de konszenzusos döntés volt az ő részükről is….)

Szóval 10 ötlet arra, hogy miként tudjuk őket mégis lelkesen bevonni a beszélgetésbe, témába úgy, hogy közben élvezik is és azt érzik, hogy pötyöghetnek….

Facebook az IFI-n

1. Szavazás
Az IFI alatt facebook csoportban meg lehet osztani szavazást, egy kérdésről, ami az IFI témáját illeti, amire mindenki mobilon szavaz, de projektorral látják a közös eredményt is.

2. Messenger
Körkérdés helyettesítésére, messengeren fel lehet vetni egy kérdést, amire mindenkinek chatben kell írnia ötleteket, válaszokat, vagy egy-egy asszociációt akár. Szintén projektorral kivetítve nézhetik a válaszokat.

3. GIF
Bevezető játéknak a közös messengerbe bedobja a vezető az IFI napi témáját, majd azt kéri, hogy mindenki keressen egy olyan gifet, ami szerinte illik erre a témára.
(A sok-sok ötlet csak akkor értelmes, ha utána tudjuk is kötni a következő elemhez, beszélgetéshez……

4. Szelfi
Az alkalom elején azt kéri az IFI vezető, hogy az IFI aznapi témájára mindenki készítsen egy álló szobrot, ami szerinte kifejezi azt a témát. Ezt tehetik úgy is, hogy a többiek ne lássák őket. Szelfit kell készíteni róla, majd posztolni a csoportba / messengerbe.

5. Emoticon
Kiírhatunk egy idézetet, rövid gondolatot a csoportba és mindenkinek reagálnia kell rá az adott 6 emoticon egyikével. Beszélgetés indításnak kiváló lehet, ha utána megkérdezzük, ki miért azt választotta, amit.

Mobilos ötletek

6. Vaku
Mindenki helyezkedjen el egy olyan részén a térnek, ami számára szimpatikus, kényelmes és nem zavarja senki más. Lekapcsoljuk a villanyokat. Kérdéseket fogunk feltenni, ha igaz rád egy állítás, akkor kapcsold be a mobilod vakuját, majd a villantás után le is kapcsolhatod. (Ezzel a módszerrel el lehet mélyíteni egy adott témát, a beszélgetés utáni részt, illetve úgy lehet véleményt kérni tőlük, hogy az személyes, de mégis vállalható, mert biztonságban vannak, nem is biztos, hogy látják ki világít és semmiképpen nem kell megszólalni. Persze ennek a módszernek akkor van értelme, ha legalább 15 ember van, túl kevésnél kiszámítható.)

7. Hangüzenet
Hangüzenetet vagy videó üzenetet küldhetünk azoknak a tagoknak, akik nem tudtak eljönni vagy betegek, esetleg szülinapjuk van. Kiváló mód ez egymás számontartására, a törődés kifejezésére.

Alkalmazás ötletek 

8. YouVersion
Személyes csendesség tartása végett mindig ezt ajánlom. Bibliai alkalmazás mobilra. Tematikus sorozatok, igehelyek és napi áhítatot ötvözetében. Közösségi oldalas szerkezete van, lehet megosztani, követni, kedvelni. Sikerélményt okoz a biblia olvasása és olyan témát olvashatsz, ami éppen érdekel. Viszont sorozatokban épül fel, így rendszeres bibliaolvasásra hív és emlékeztetőt is lehet beállítani, illetve másokkal együtt is lehet csinálni. Lehetőség van saját áhítat kidolgozására is ebben, több gyülekezet teszi is (Tim Keller, Mark Driscol stb..)

9. PrayerMate
A rendszeres imaélet tanításában lehet szerepe, érdeme. Segít az imatémákat összegyűjteni, rendezni, emlékeztet napközben, ha beállítod. Az imaéletet teszi könnyebbé és hálaadásra is sarkall a visszatekintés által. Be lehet állítani témákat és napi csomagokat is. A te választásod alapján emlékeztet, hogy mik a napi imatémáid.

10. YouTube
Amúgy már ez a legnépszerűbb platform a fiatalok körében a facebook és a sok közösségi média előtt. A vloggerek. Sokszor IFI előtt, dicsőítés előtt levetitek pár inspiráló YouTube videót. Keresek példaértékű vloggereket, akik értékes tartalmat gyártanak és jó gondolataik vannak. Egy példa erre Hamar Donát vlogja, amiben több videó is érdemes a megnézésre.

+1  A Biblia projekt
A nagy sikerű Bible Project tematikus és bibliai könyveket átfogóan magyarázó videói mostmár magyarul is kezdenek megjelenni. Ezek a videók nagyon hasznosak lehetnek, ha a mennyországról, engesztelésről vagy egy-egy bibliai könyvről szeretnénk látványos és tartalmas illusztrációkat használni. A videók YouTube csatornája itt érhető el. 

Sose feledjük el, hogy van olyan, akinek nincs telefonja, vagy nincs nála, lemerült. Érdemes erre előre készülni, sajátot odaadni stb.

További olvasásra ajánlom Nádori Gergely munkásságát, aki azon kísérletezik már jópár éve, hogy ugyanezt a témát, hoyg tudja a pedagógiában, a mindennapi tanításban megvalósítani. Követendő figura…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.