Hogyan tartana IFI-t Jézus? 4.

A sorozat Jézus tanításának 5 alapvető jellemzőjét veszi végig, melyek beépíthetőek a mai ifi alkalmainkba is. A negyedik ezek közül: A kérdezés művészete.

Ebben a sorozatban azokat az módszereket tanulmányozzuk, amik Jézus tanításaiban benne voltak és az ifi alkalmainkra nézve tanulságosak lehetnek. 5 retorikai eszköz, ami Jézus tanításaiban megjelent, de valahogy a miénkben nyomokban sem található. A sorozatot Dave Petty – a Joshia Venture európai igazgatójának – előadásai és disszertációja inspirálta. A negyedik alapvető tanulság Jézus tanításaiban, hogy kérdezett.

Tanulság #4 – A kérdezés művészete

Jézus tanításának nagy része dialógusokban zajlott és sokszor kérdést tett fel, vagy kérdéssel válaszolt, mikor neki tettek fel egy kérdést…. Nézzük meg ma, hogyan és miért tette ezt:

Mire használta Jézus a kérdéseket:

1, Elgondolkoztassa a hallgatóságot
Máté 5:46-47 – “Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak testvéreiteket köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik a pogányok is?”
Máté 6:26-28 – Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? – Egy jó tanító alkalmáról úgy mennek haza a fiatalok, hogy még sokáig gondolkodnak az ifin elhangzottakról…

2, Beszédre késztesse őket.
Máté 16:13-19 – Kinek mondanak az emberek? Ti kinek mondotok? Én pedig ezt mondom – Három kérdést tesz fel, hogy kontrasztot állíthasson fel és még maradandóbb legyen a mondanivalója.

3, Segítsen, hogy maguktól találják meg az igazságot.
Máté 17:24-27 – (Abban a szituációban, mikor Pétert megkérdezik a farizeusok a templomadóról): Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kiktől szednek vámot vagy adót: a fiaiktól vagy az idegenektől? Miután így felelt: Az idegenektől – Jézus ezt mondta neki: Akkor tehát a fiak szabadok…. – Péter sokat gondolkozott előtte az adóról, Jézus a kérdésével segítette ezt a gondolkodást. De nem választ adott, hanem egy kérdést mindehhez. Ugyanezt teszi a Zebedeus fiainak kérdésekor.

4, Hogy rámutasson a jellembeli hibákra
Máté 16:8-12 – (A tanítványok éppen azon vitatkoznak, hogy nincs elég kenyerük)
Miért gondolkodtok magatokban azon, ti kicsinyhitűek, hogy nincs kenyeretek? Még mindig nem értitek? Nem emlékeztek az ötezer ember öt kenyerére, és arra, hány kosárra valót szedtetek össze? A négyezer ember hét kenyerére sem emlékeztek, és arra sem, hány kosár maradékot szedtetek össze?  Miért nem értitek meg, hogy én nem kenyérről beszéltem nektek? – Van amikor Jézus fed és figyelmeztet, hogy végre nyíljon már meg az értelmük és szemük a valódi tartalomra. Itt is rámutat, hogy még mindig aggódnak és megannyi csoda után sem képesek bízni.  Hasonló történet még ehhez Márk evangéliumában (Márk 3:2-5) mikor szombaton gyógyít Jézus.

Prédikáció összehasonlítás

IgehirdetésFeltett kérdésVálasz kérdés formájában
Hegyi beszéd130
Jézus összes tanításában225103
Prédikáció #120
Prédikáció #2200
Prédikáció #360

Hogyan használjuk ezt az IFI-ben?

Tanulságos Jézus kérdéseiben és tanításában, hogy miként válaszol a fogas kérdésekre. Igazi apologéta is volt. Nekünk is sokszor tesznek fel fogas kérdéseket fiatalok, akár a szenvedésről, a keresztyénség hiteltelenségéről és Isten gondviseléséről, hatalmáról. Sokat tanulhatunk a mestertől ezen a téren is, hogy miként kezelte ezeket a szituációkat. Ahogy a Mester kérdezett mi is kérdezhetünk az ifi alkalmakon. Erre készülni kell, ehhez gyakorlat is kellhet, de érdemes elkezdeni. A jó kérdés önmagában mély beszélgetést indít, bevon, elgondolkoztat és “betalál”. 

Rengetegszer tapasztaltam már, hogy az ifin feltett kérdések meghatározóak. Nyilván nem érdemes eldöntendő kérdést, miért kérdést és megszégyenítő kérdést feltenni, mert az mind csak védekezéshez, szűkszavúsághoz vezet. Viszont akár személyes, akár csoportos beszélgetésről van szó, egy biztos, a kérdezés hatására nyílnak meg az emberek.

Igen ez időigényes, de ajánlom, hogy próbáld ki és írd meg a tapasztalataidat!

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a másik oldal szemszögét is?

2 gondolat “Hogyan tartana IFI-t Jézus? 4.” bejegyzéshez

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.