Hogyan tartana IFI-t Jézus? 2.

A sorozat Jézus tanításának 5 alapvető jellemzőjét veszi végig, melyek beépíthetőek a mai ifi alkalmainkba is. A második ezek közül: Az aktualitás, időszerűség.

Ebben a sorozatban azokat az módszereket tanulmányozzuk, amik Jézus tanításaiban benne voltak és az ifi alkalmainkra nézve tanulságosak lehetnek. 5 retorikai eszköz, ami Jézus tanításaiban megjelent, de valahogy a miénkben nyomokban sem található. A sorozatot Dave Petty – a Joshia Venture európai igazgatójának – előadásai és disszertációja inspirálta. A második alapvető tanulság Jézus tanításaiban, hogy időszerű és aktuális.

Tanulság #2 – Időszerű, aktuális, releváns

Olyan világban élünk, ahol az az információ mennyiség, ami a könyvtárakban és a számítógépeken tárolódik 8 évenként folyamatosan a duplájára nő. Minden nap reklámok és infók ezrei küzdenek a figyelmünkért. Ahhoz, hogy ebben a rengetegben eligazodjunk, az agyunk egy szűrőt alakít ki és azonnal kizárja és nem tárolja azt az információt, ami nem érdekes vagy hasznos a számára.

Ez pedig azt jelenti egy IFI vezető számára, hogy az alkalmakon csakis olyan dolgokkal fogja tudni Isten üzenetét közvetíteni, ami időszerű, aktuális, személyre szabott és konkrét.

Ha Jézust megkérdezték, hogy mit mond a törvény a válásról, az adó befizetéséről vagy egyéb aktuális kérdésekről, akkor nemcsak az eredeti írásokat tudta idézni, de időszerűen reagált és aktuális volt az akkori korra is. Látta, hogy a körülötte lévők miben élnek milyen problémáik vannak (samaritánusok ellentéte a zsidókkal / rómaiak, mint megszállók gyűlölete a nép részéről), látta, hogy a munkájuk által mi veszi őket körbe a napjuk legnagyobb részében (halászati, mezőgazdasági példákat hoz ezért – föld sója vagytok / magától növekedő vetés példázata stb). Olyan válaszokat, olyan tanításokat mondott, amit mindenki értett, mert abból az élethelyzetből emelte ki a példákat, amiben éltek a hallgatói (HF: számold össze mennyi mezőgazdasági, halászati példát hoz Jézus mikor a tízváros vidékén jár…). Mindezt persze azért, mert köztük járt, nekik tanított, ők kérdezték, közvetlen kapcsolat volt velük.

És nemcsak, hogy aktualizál, de ellentétben a mai korszellemmel, nem megengedőbb lesz az érintett kérdésekben, hanem sokkal szigorúbb. Konfrontálódik, ami feszültséget generál, de erről már az első részben beszéltünk. Nézzünk pár példát, mikor Jézus konkrét, aktuális és időszerű:

1. Aktuális, időszerű problémákra való reagálás
Máté 5:22-23 – Jézus a “Ne ölj” parancsolatot aktualizálja. Nemcsak a törvényt, de annak indulását, a gondolati bűnt is elítéli (“aki haragszik testvérére, megérdemli az ítéletet… aki pedig azt mondja: Bolond! – méltó a gyehenna tüzére.”) és tanít arról, hogy a gyilkolás miből indul ki. Minden hallgatója érezhette, hogy így már nem is olyan távoli tőlük ez a parancsolat.
Máté 6:5-7 – Az imádkozást is aktualizálja. Látja, hogy probléma a zsinagógákban az imádság módjának megélése. Ezért konkrét példát hoz és életszerűen ad példát, hogy miként imádkozzanak. Nem általánosít, hanem konkrét példát ad.

2. Egyenesen a hallgatókhoz beszélt
“Én pedig azt mondom nektek” – Csak a Máté 5-ben hatszor használja ezt a formulát Jézus. Ha ma hallgatunk egy igehirdetést, legtöbbször az alany a MI – milyenek az emberek, milyenek vagyunk mi. Jézus direktben, egyenesen a hallgatóihoz beszél. Tudja, hogy ha általánosan fogalmaz meg valamit, arra annyi reakció érkezik, mint egy kör emailre. Hozzájuk szól, én pedig azt mondom…. “tartsd oda a másik arcodat is” / “szeressétek ellenségeiteket” / “egyáltalán ne esküdjetek” / “aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el”. Még most egy blogon keresztül is aktuálisnak érezzük, nem? Egyenesen hozzánk is szól….

3. Azonnal alkalmazza az ő igazságát, üzenetét az életünkre.
Máté 5:39-42 – A római megszállók a zsidó nép szemében ellenségek voltak. Mégis Jézus azt mondja, hogy ha valaki őt akarja követni, akkor az vigye el a cuccaikat plusz egy mérföldre a kötelezőn kívül. A veled pereskedővel szembeni eljárásnál is erre bíztat: “Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsóruhádat, engedd át neki a felsőt is!“. Nemcsak elmondja a tanítását, de egyből hozza azt is, hogy ez milyen következményekkel jár az életünkre nézve Jézus nemcsak tanítani akart, de cselekvésre is hív, ahogy azt a lenti összehasonlításból látni is fogjuk. “Aki kér tőled, annak adj, és ne fordulj el a kölcsönt kérőtől! Hallottátok, hogy megmondatott: „Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.”

 Prédikáció összehasonlítás

PrédikációKonkrét probléma említése Ahányszor ezt mondja:
“te” vagy “ti”
Határozott álláspontok száma, mikor cselekvésre szólít: “tégy így…” 
Hegyi beszéd468540
Prédikáció #1150
Prédikáció #2430
Prédikáció #3031

A fenti statisztika  felhívja a figyelmet, hogy Jézus ellentétben a mai tanításokkal olyan témákról tanít, ami 1, érinti a hallgatóit, konkrét esetekről, 2, nem általánosítva szólít meg, hanem a jelenlevők felé célozza az üzenetét, 3, cselekvésre, változásra is hív, nem hagy a megszokottban.

Hogyan használjuk ezt az IFI-ben?

Először is, ha ezt az eszközt használni akarjuk, akkor ismernünk kell a fiataljainkat személyesen és azt az életteret is, amiben élnek. Ez jelentheti az iskolájukat, életkorukat, családjukat, szüleiket, de mindennél fontosabban magukat a személyüket. Ez pedig időt igényel. Akár messengeren, akár személyesen. Ehhez nagy segítség, ha többet olvasol erről a korosztályról a KIKNEK és a kutatások fül alatt.

Másodszor érdemes tisztázni, hogy az IFI-re készülés igenis idő igényes. Ha abból nincs sok, akkor tisztázni, hogy mi a prioritás, mennyire lehet ezen segíteni, hoyg tudod mégis legalább egyszer ezt kipróbálni.

Harmadszor a készülés során mindenképpen először az aktuális igével kell kezdeni a foglalkozást, máskülönben az sem lesz meg, hogy Isten mire hív ma minket, téged, engem, fiatalokat, nem lesz meg az üzenet sem. Ha tanulmányoztuk az igét, akkor jöhet az az ismeret, ami a rendelkezésünkre áll a fiatalokról. Ha ezt a kettőt össze teszed, akkor olyan tartalom jön létre, ami biblia centrikus, valóban az igéről szól, de az igét úgy villantja fel, hogy az nem egy hétközi bibliaóra lesz, hanem aktuális életkorukra és helyzetükre nézve is.

De ez az állapot tényleg csak akkor jön létre, ha mind a személyes bibliatanulmányozás, mind a fiatalok ismerete a rendelkezésedre áll.

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a másik oldal szemszögét is?