Hogyan tartana IFI-t Jézus? 3.

A sorozat Jézus tanításának 5 alapvető jellemzőjét veszi végig, melyek beépíthetőek a mai ifi alkalmainkba is. A harmadik ezek közül: Történeteket, és illusztrációkat használt.

Ebben a sorozatban azokat az módszereket tanulmányozzuk, amik Jézus tanításaiban benne voltak és az ifi alkalmainkra nézve tanulságosak lehetnek. 5 retorikai eszköz, ami Jézus tanításaiban megjelent, de valahogy a miénkben nyomokban sem található. A sorozatot Dave Petty – a Joshia Venture európai igazgatójának – előadásai és disszertációja inspirálta. A harmadik alapvető tanulság Jézus tanításaiban, hogy történeteket és illusztrációkat használt – “És példázat nélkül semmit nem mondott nekik ”  (Máté 13:34)

Tanulság #3 – Történetek, illusztrációk

Ha megfigyeljük Jézus volt a tanítás legnagyobb mestere. Csak a hegyi beszédet olvasva azt látjuk, hogy folyamatosan újabb és újabb képek, történetek, hasonlatok, illusztrációk jönnek elő. Valósak és fiktívek egyaránt. De szinte minden mondatban ott van egy illusztráció valamilyen módon. A lenti összehasonlításban látni fogjuk, hogy a 20 perces hegyi beszédben összesen 51 alkalommal használ valamilyen illusztrációt. Ez valami egészen más, mint amit mi megszoktunk egy prédikációban, tanításban. És nem hosszú történetekről van itt szó, pontosan ezért mester ebben is Jézus, tudja, hogy miként és mikor kell ezeket használni. Nézzünk pár példát:

 1. képeket használ
Máté 7:3-5  – “Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre?
Máté 7:14 –  “Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.”  – Önmagukért beszélnek a példák. Sőt ötletekkel látnak el és közben tanítanak is minket, hogy miként használhatunk mi is illusztrációkat.

2. történeteket (igazakat és hipotetikusakat egyaránt)
Máté 7:9-11   “Ki az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle, vagy amikor halat kér, kígyót ad neki?” “…mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérnek tőle?“- Elgondolkoztat Jézus a példáival. Megállít és logikusan levezethető gondolatok alapján mutatja be a mennyei Atyát.
Ilyen történetek még a két testvér példázata (Máté 21:28-32)/ magától növekedő vetés (Márk 4 :26-29) / szőlőmunkások története (Máté 21:33-46) / tékozló fiú története (Lukács 15:11-32)

3. illusztrációkat
Máté 7:24-27 – A kősziklára épített ház egy kép, olyan illusztráció, amit mindenki ért és egyben mindenki tudja, hogy kitalált kép. De érzékletes. Jézus példázatai is hasonlóak. Olyan képek, amik időszerűek és aktuálisak a hallgatóság mindennapjaihoz, logikusak, érthetőek, de mindig képpel is magyaráz, ahogy ezt a tanítványainak el is mondja. Még így is van, hoyg jelzik a Mester felé, hogy nem értik, de már csak ilyenek Jézus követői 🙂 Mi lenne, ha még képeket se használt volna…?

Prédikáció összehasonlítás

PrédikációKépekTörténetekIllusztrációkÖssz.
Hegyi beszéd2013051
Prédikáció#10112
Prédikáció#20178
Prédikáció#30022

Hogyan használjuk ezt az IFI-ben?

Mióta fontossá vált számomra az illusztráció használat azóta egyrészt gyűjtöm ezeket, másrészt ráált a gondolkodásom, hogy ha látok egy filmet, plakátot, idézetet, hallok egy mondatot a buszon,akkor azokat megjegyezzem, leírjam. Ez egy szemlélet is. Másrészt ma már egy csomó lehetőség is van arra, hogy illusztrációkat keressünk tematikusan, vagy ige alapján, online vagy nyomtatott verzióban. Ilyen könyvsorozat a Fején a szöget, Spurgeon kincseskamrája vagy Gyökössy Endre: Mai példázatok című gyűjteménye.  Szóval ahhoz, hogy az IFI-n is tudjuk ezeket használni, érdemes először egy bázist kialakítani, amiből táplálkozunk. A legjobb példák viszont, csakúgy, mint Jézusnál a való életből jönnek. Családi életből, barátok közül, hírekből, sportból, filmekből, sorozatokból, könyvekből, történelemből, a természetből. Szóval van honnan meríteni.

A másik kérdés, hogy hogyan használjuk ezeket az IFI-n. Erre pár gondolat: Jézus sosem hatásvadászat céljából használta az illusztrációkat vagy akár a feszültségkeltést illetve a további eszközöket, melyek ebben a sorozatban vannak. Tudta, hogy nem szabad, hogy túl sok részlet legyen egy példában, de éppen elegendő, hogy megragadja a figyelmet. Hogy egy mai példát is említsek, számomra szakmailag tanulságos Bödőcs Tibor retorikai stílusa ezen a téren. Az illusztráció használatakor megpróbáljuk közelebb hozni a tartalmat úgy, mintha egy film peregne a hallgató előtt. Hangsúlyokkal, körülmények lefestésével, átéléssel, lényeges dramatizált elemekkel. Ne gondoljuk, hogy ezek lényegtelenek. Ha Jézus unalmas lett volna a tanításaiban, nem emlékeztek volna a tanítványai sem, és nem lettek volna képesek aztán ezt egy evangélium formájában, jóval később papírra vetni…. Az illusztrációkban az a cél, hogy párhuzamot vonjunk a mai korral, de újjáteremtsük azt az élményt, tapasztalatot, ami bibliai igazság Jézus beszédeiből.

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a másik oldal szemszögét is?

Egy gondolat “Hogyan tartana IFI-t Jézus? 3.” bejegyzéshez

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.