Hogy segítsük a fiatalokat az igehirdetés hallgatásában?

Közös tapasztalat, hogy a 10-15 éves korosztály nem különösen motivált, hogy beüljön a számára unalmas és hosszú Istentiszteletekre. De a szüleikkel mégis eljönnek sokszor. Mit tehetünk annak érdekében, hogy bevonjuk őket, megszerettesük velük az Istentiszteletet?

Persze mondhatjuk azt, hogy legyen olyan az igehirdetés, ami leköti őket és vegye figyelembe minden lelkész, hogy a fiatalok számára is érthetően és relevánsan kell beszélnie. Vegyük úgy, hogy ez alap és feltételezzük, hogy minden igehirdető aki ezt olvassa természetesen így hirdeti Isten igéjét ( a jelenlévők mindig kivételek… ) Akkor íródjon ez bejegyzés a többieknek.. 🙂

A másik valóban életszerű reakció, hogy a fiatalok saját akaratukból és ne szülői nyomásra jöjjenek el, mert ha így lesz, akkor eleve maguktól si akarnak beülni és több kedvük is lesz végighallgatni az igehirdetést. Ez mind igaz, sőt én is látok több példát az ifinkben, ahol fiatalok maguktól elkezdtek járni, szüleik nélkül, érdeklődnek, küzdenek, akarnak Isten igéjéről hallani. De, jó hogy vannak ilyenek is! De most szóljon ez a bejegyzés a többi fiatalról, fiatalért!

Két kipróbált módszert akarok felmutatni, amelyek igen kevés energia befektetést igényelnek a részünkről hetente, mégis segítség lehet a fiatalok számára.

1. IFI kérdések

Jópár évig használtuk ezt a módszert. A lényege, hogy az igehirdető ír 3-4 kérdést az igehirdetésével kapcsolatosan, amik gyakorlati, életre vonatkozó alkalmazásra buzdító kérdések. A fiatalok a szüleikkel, vagy az “IFI szektorba” végighallgatják az igehirdetést, majd hazafelé a kocsiban, séta közben a szülőkkel a kiadott kérdésekről tudnak beszélgetni. Ezek a kérdések mind a szülők, mind a fiatalok részére elvihetőek voltak a gyülekezet kijáratánál az alkalmat követően. Többen jelezték vissza, hogy segített nekik, nemcsak a figyelésben, de abban is, hogy érdekes beszélgetések indultak el az ebédek közben.

2. IFI lap – handout

Ennek egy továbbfejlesztett változata az IFI lap 2.0. Ez a New York-i Redeemer gyülekezet vasárnapi istentiszteletes gyermek segédanyagának mintájára készült (egyszer ott jártam, megtetszett, elhoztam, átdolgozva lemásoltam). A handout  (4 különböző fajta lentebb található) lényege, hogy nemcsak az alkalom után, de közben is segíti a figyelmet. Kérdéseket tesz fel a liturgiával kapcsolatban és kérdéseket az igehirdetéssel kapcsolatban is. Két oldalas A4-es lap, egy borítóval, egy hátsó szülőknek szóló tájékoztatóval a rendszeres IFI alkalmakról és a lap lényegéről, használatáról, illetve a tartalom, a kétszer fél oldalas handout. Hetente készítjük el, de mivel van 4 sablonunk, így a dizájnnal nem kell sokat foglalkozni. Az igehirdető a kérdéseket kb. 5 perc alatt meg tudja írni a készülését követően, aki pedig szerkeszti annak szintén pár perc ezek beillesztése. A lap egyik része a liturgia (énekek, imádság, lekció,) elemeiről szól és tesz fel kérdéseket, míg a másik rész az igehirdetés tartalmi elemeire kérdez rá gyakorlatias szempontból.

Az egészben a kedvenc részem a TUDOD-E. Régi vágyam volt, hogy a fiataloknak átadjam rövid magyarázatokban, hogy mi miért van az Istentiszteleten. Az IFI lap minden héten tartalmaz egy ilyen érdekességet (pl: miért hord a lelkész palástot, miért van Biblia az Úrasztalán, mit szimbolizál a csillag, miért állunk fel, mi az úrvacsora, keresztelés, karácsonyfa stb.) Ez minden alkalommal egy pár soros rövid ismeretterjesztő, de talán extra motiváció, hogy elvegye alkalomról-alkalomra ezt a segédletet, ami az érkezésekor már ki van helyezve.

Persze mindez eredmény nélküli, ha a fiatalokkal mi magunk nem beszélgetünk az istentiszteletről, jelenlétükről és, ha a szülők nem működnek közre, de erről egy másik cikkben, hogy miért fontos, hogy partnerként kezeljük őket és hogyan tudjuk bevonni őket.

IFI lap minta – Advent 4
IFI lap minta – REFO 9
IFI lap minta – REFO 6
IFI lap minta – Refo 7
IFI lap minta – REFO 8

Kapcsolódó cikk:
IFI Istentisztelet – példák, tippek, tanácsok

 

 

Egy hozzászólás Új írása

  1. MyName szerint:

    Nagyon szuper, hogy ilyet készítetek az Istentiszteletekre! Köszi az ötleteket!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s