Mennyire fontos az IFI munka ma Magyarországon?

A Károli Gáspár Református Egyetem telefonos lekérdezést végzett az MRE címtárában szereplő gyülekezetekből véletlen mintavétellel kiválasztott 400 gyülekezet körében 2014-ben.

25-seo-statistics-for-2015-and-what-you-can-learn-from-them

Az ország közel 1200 Református gyülekezetének 35%-ban működik “ifjúsági munka” (a feltett kérdés ez volt: működik-e ifjúsági bibliaóra a gyülekezetben – kérdés, hogy ki mit ért ez alatt….). A legtöbb helyen egy IFI működik, a megkérdezettek egyharmadában van több csoport ennél. Kiugró – de egyben örömteli – adat, hogy egy-egy helyen 10 vagy 8 IFI is működik (megjegyzem általában laikusok vezetésével – így tovább!!). Átlagosan ezeket az alkalmakat 12 fiatal látogatja országszerte. A gyülekezetek életében – látva, hogy nincs ifi munka – 62%-ban nem is szerveznek semmilyen olyan missziót, ami azt a célt szolgálná, hogy legyen IFI. Nincs misszió a környéken élő fiatalok felé, nem próbálkoznak a megszólításukkal, így pedig valószínűleg nem változik az, hogy az ország kétharmadában nem is lesz IFI. De drukkolunk, hogy a maradék 38% által szervezett misszió a többieket is elérje.

06

Tudtuk talán eddig is, de most már tény, hogy 84%-ban (nagyon) jellemző, hogy a fiatal korosztály elszakad a gyülekezettől (Itt persze megint megkérdezném a kutatás készítőit, hogy milyen korúak ezek a fiatalok). Remek, hogy ez már tény, így a panaszkodáshoz még egy érv is előkerült, de ehelyett inkább keressünk megoldási lehetőségeket. Ha ez demográfiai változás is, akkor nem lehetne összefogni azokkal a településekkel ahová ezek a fiatalok mennek? Egy-egy telefonhívás, egy-egy ajánlás, egy-egy segítő közbenjárás ifi találásban, gyülekezet keresésben. Ha olyan sokan elmennek, akkor nem lenne érdemes keresni ennek az okát? Esetleg nemcsak a demográfiai változásban van a kulcs. Én lehet megkérdezném az utcán éppen arra járó fiatalt: Te mit gondolsz a helyi gyülekezetről? Helyi fiatalságról? Hogy képzeled el azt a fiatal közösséget, ahova szívesen elmennél? Ki tudja, már az érdekes beszélgetésért megérné a kérdés….

07
Érdekes és valahol kicsit számomra szomorú adat, hogy a megkérdezett gyülekezetvezetők 85% mondta, hogy az IFI szervezése (nagyon) fontos feladat, de mégis csak a 16% válaszolta, hogy nagyon hangsúlyos része ez a munkájának. Ha fontos, akkor miért nem teszünk érte? Tudom, hogy nincs idő erre a sok-sok más feladat mellett…… De….

…Lehet nem feltétlenül a lelkésznek kell ezt is végeznie. Doug Fields egyszer azt mondta: Ha egy héten 5 beszélgetésre van időd az IFI munka terén, akkor 2-t szánj a fiatalokra és 3-t a leendő vezetők keresésére, felkérésére, képzésére. Mert ez a hosszútávú megoldás. Lehet nem a fiatalokat kell felkutatni a környéken, hanem azokat, akik képesek felkutatni őket.

Áldást kívánok ehhez!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s