Mi érdekli az ifivezetőket?

2015 októberében a Jerusalem Trust és a Youthscape összefogásában 400 ifjúsági szolgálót (önkéntest és fizetett munkatársat) kérdeztek meg arról, hogy egy képzés keretében mi az, ami a leginkább érdekelné őket.

Rögtön a kutatás elején elénk tárul az az érdekes tény, hogy az IFI munkások 40%-a több, mint 10 éve szolgál ebben a misszióban, míg a fennmaradó 60% is több, mint 5 éve (pedig a megkérdezettek köre a szolgálói skála teljes felületét törekedett lefedni)

A vezetők közel fele nyilatkozott úgy, hogy nincs ideje képzésre, ha lenne, akkor inkább a találkozást, beszélgetést részesítenék előnyben. Elsősorban a tapasztalat megosztás, egymás megismerése és biztatása az ami érdekli őket. Ezzel párhuzamosan viszont azt is vallják, hogy a segítő találkozásokon túl a szakszerű fejlesztés és képzés elmaradhatatlan az életükben, mivel gyülekezeteik nap mint nap újabb kihívással néznek szembe az ifi misszió terén.

Ahogyan a képzés részleteihez érünk rögtön kétfelé válnak a kérdések típusai. Az elsőben képességeket soroltak fel, amiket az IFI vezető elszeretne érni, a másodikban pedig olyan témák vannak felsorolva a kultúrából, ami a fiatalokat is körbe veszi, érdekelheti.

Mi került az első helyre? Nem az időbeosztás! 🙂 Inkább szeretnének arról hallani, hogy miként lehet támogatást gyűjteni a szolgálatukhoz. Az első három helyezett témakörei:

  1. lelkigondozási készségek
  2. a vezető személyes tanítványi léte
  3. viselkedési / fegyelmezési problémák

Nem vagyok meglepve a mai digitális korban, hogy a lelkigondozás ennyire népszerű, hisz láthatjuk, hogy a fiatalok napról-napra egyre magányosabbak és elszigetelődnek. Ez valahol a fiatalokkal foglalkozó személy egyik leghétköznapibb témája, mégis nagy hiányosságokkal küzdünk ezen a téren.

Viszont felettébb meglepő, hogy ezen a listán (lentebb) a vezetőket továbbra is érdeklik ezek a témák: a család, kapcsolatok és szex. Pedig mennyien mondták már, hogy ez “lerágott csont” kibeszéltük már, annyit foglalkoztunk vele. Ezek szerint mégsem. És valószínűleg sosem lesz lerágott csont, mert érdekli a fiatalokat, mert mindig újabb fiatalok jönnek. Valószínűleg az ifivezetők azt érzik, hogy még mindig szükségük van ebben a témában képzettségre, de azt is látjuk, hogy fontosabbnak tartják a teológia és a tanítványozás komolyan vételét közösségeikben (aminek nagyon örülünk 🙂 ) Az énkép, önbecsülés viszont egyértelműen kulcsfontosságú témává vált mindazok számára, akik fiatalok között bármit is szeretnének szolgálni. Ugyanis ez a téma csak egyre inkább érdekelni fogja őket a digitális világ hatásai miatt. Az a vágy pedig szüntelen, hogy tanítványozzanak az ifivezetők, de nem tudják miként tegyék ezt. Öröm olvasni, hogy ez a legfontosabb a számukra és egyben kihívás is, hogy ezekben segítsük őket.

Te egyetértesz ezekkel a témákkal?  Téged milyen téma érdekelne. Ha megírod, törekedni fogok, hogy cikk szülessen róla!

A kutatás eredeti és letölthető változata ezen a linken elérhető

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a másik oldal szemszögét is?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.