Vezetőnek lenni 2.

2. rész: Mi tart meg a felelősségben? Avagy az öt pillér

Egy izgalmas modellt mutatunk be a valódi vezető „tartóoszlopairól”. A neve 5C-modell, ami az 5 összetevő angol kezdőbetűiből származik. Mindegyik egy-egy alapvető pillér, ami a vezetői létet támasztja meg. Fontos megismernünk őket, ha szeretnénk változásokat elérni, és jól végezni az elhívásunk szerinti teendőket. Azonban ezek valódi megismerése és a változás vágya csak önismereti munkával, belülről fakadhat.

1. Competence = Alkalmasság, kompetencia

Enélkül nincs semmi. Növekedj benne: tanulj, időről időre képezd magad a különböző (pl.: csoportdinamika, konfliktuskezelés, lelkiségi típusok…) témákban! Ismerd meg a saját erősségeidet és gyengeségeidet, térképezd fel, hogy mik azok a helyzetek, amiket nehezen viselsz, vagy nem tudsz megnyugtatóan kezelni. Készíts tervet, hogy miben szeretnél fejlődni, és hogyan lépsz előre. Kérheted mások bátorítását, segítségét, mentorálását ezekben a fejlődési folyamatokban.

2. Chemistry = „Kémia”

Kapcsolati és érzelmi intelligencia. Ennek fontosságáról volt szó az előző részben is. Folyamatosan szükséged van rá, a legalapvetőbb kommunikációs helyzetektől: pl: információátadás, egy kérés megfogalmazása, a sokkal bonyolultabb helyzetekig, pl: mikor megrendül a bizalom a csapaton belül, vagy új ember érkezik közétek (vajon illeni fog oda?). Nagyon jó hír, hogy ebben is lehet növekedni! Keress rá, számtalan ötletet kaphatsz!

3. Character = Jellem

Értékrend, tartás. Nem szorul különösebb magyarázatra. Alapvető, de ha elveszítjük, pillanatokon belül igen súlyos következményei lehetnek. Vannak azok a „Bődületesen Rettenetes Botrányok” magas pozícióban lévő emberekről: ilyen az, amikor jellem hiányában lesz valaki vezető, lehet közben bármilyen fantasztikus elme. Itt is fontos átlátnod, mik azok a területek az életedben, ahol könnyen kísértésbe esel, és hogyan tudod az önfegyelmed erősíteni. Hosszú távon pedig kulcskérdés, hogy megértsd a kísértéseid mélyén rejlő okokat és önmagad, és Isten elé tárd magad rendszeres önvizsgálattal, kegyelmét kérve és teret engedve az Ő formáló kezének.

4. Calling = Hivatás

Hívás, cél, terület – ez mind lehet közösségi, és lehet egyéni. Van, aki hamar rátalál a saját útjára, másnak nehezebb ügy, eleinte halvány sejtésekkel indul neki. Hogyha a helyeden vagy, akkor sem érkeztél meg végleg. Persze egy hívás szólhat akár egész életre is, de azon belül folyton felfedezésre vár majd az aktuális feladatod. Legjobb, ha Istentől kéred, hogy segítsen megtalálni, és Őrá figyelsz abban, hogy mit tart az ötleteidből fontosnak.

5. Charismata = Karizma, személyes varázs

A szó jelentése: ingyenes, nem kiérdemelhető ajándékok. Ennek megfelelően a karizma nem megszerezhető azáltal, hogy „dolgozunk érte”. Azokra az emberekre használják, akik sokak szemében automatikusan nyitottságra, figyelemre és bizalomra tesznek szert a puszta megjelenésük következtében. Bár ez Istentől származó tulajdonság, és nem szerezhetjük meg, nagyon fontos tudatában lennünk annak, hogy mi milyen hatást váltunk ki az emberekből, és mi ennek az oka. Ez megőriz a hiú felfuvalkodottságtól, és attól is, hogy indokolatlan módon alulértékeljük saját magunkat.

Gondolkodnivaló: Hogyan értékelem magam ezeken a területeken? Tudatában vagyok, hogy megvannak-e bennem? Vajon növekszem bennük, az ismeretükben? Kitől kaptam legutóbb visszajelzést ezekről?

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?

Vezetőnek lenni 1.

Ebben a cikksorozatban remek, könnyen használható szempontokat és modelleket mutatunk be, amelyek segítenek beletekinteni, hogy vajon hogyan gondolkodunk a vezetésről egyáltalán, mik a vezetés alapjai, és ránézhetünk saját belső működésünkre, ami igen jelentős mértékben meghatározza, hogy mi zajlik körülöttünk.

Vezetőnek lenni 2.

2. rész: Mi tart meg a felelősségben? Avagy az öt pillér Egy izgalmas modellt mutatunk be a valódi vezető „tartóoszlopairól”

Egy gondolat “Vezetőnek lenni 2.” bejegyzéshez

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.