Vezetőnek lenni 1.

Ebben a cikksorozatban remek, könnyen használható szempontokat és modelleket mutatunk be, amelyek segítenek beletekinteni, hogy vajon hogyan gondolkodunk a vezetésről egyáltalán, mik a vezetés alapjai, és ránézhetünk saját belső működésünkre, ami igen jelentős mértékben meghatározza, hogy mi zajlik körülöttünk.

Hálás köszönet az elgondolkodtató előadásokért, amik alapján a sorozat készült Pete Wynternek, és a Onelife (www.onelifeleaders.com) nevű szervezetnek!

1. rész: Milyen vezető vagyok?

Felfoghatod ezt a cikket úgy, mint egy lehetőséget a reflexióra: ideális vezetői képedről, és saját magadról, mint vezetőről gondolkodhatsz a segítségével.

Mi a vezetés egyáltalán? Jegyezd meg, hogy mi jut először eszedbe, ahogy elolvasod! Definiálhatjuk, mint tevékenységet például úgy, hogy új ösvényeken jár, irányít, hatással van, befolyásol, motivál. Vannak típusai és stílusai (pl autokrata; demokrata; szolgáló – de vajon másokat is vagy csak önmagát?; stb.); bár most nem ezekről lesz szó, mindenképp érdemes utánaolvasnod, hogy melyik a leginkább jellemző rád melyik közösségedben, és továbbvinni, gondolkodni rajta! Ajánljuk ezt cikket a témában!

Egyáltalán kiket nevezünk vezetőnek? Ez izgalmas, mert mindenki az, bár nem mindenki tud erről. Úgy értem, hogy a vezetés egy olyan dinamikus folyamat, ahol a követők is hatással vannak a csoportra, és bizonyos dolgokban a követők irányíthatnak. Ebből egyértelmű: nem kizárólag egyirányú kapcsolódásról beszélünk! A legjobb esetben a vezetés a közösség felől érkező szükségekhez alkalmazkodik.

Térjünk a lényegre! Lehet, hogy számodra is meglepő: a vezetés legfontosabb kulcsa a kapcsolati „szakértelem”. Vagyis az emberi kapcsolatoknak, azok céljainak, működésének alapos megértése és a kapcsolatok lehető legjobb kezelése. A fentiek alapján elgondolkodhatunk, hogy ki műveli ezt legjobban a világon… A hittanos válasz most is talál! Még a nem keresztény szerzők kutatásai is kiemelik Jézust, és folyton az ő példájára mutatnak.
A vezetés – ahogy ezt saját bőrödön érezheted is sokszor – nem egy pontosan körülhatárolható állapot, képzeljük el inkább egy követés-vezetés skálaként, amelyben a saját szerepem, és elhelyezkedésem mindig a többi csoporttagtól függ. Vagyis nagyon leegyszerűsítve: attól válok vezetővé, hogy a közösség vezetőt igényel, és az adott helyzetben a képességeim, tapasztalataim alapján én állok legközelebb a vezetéshez. Lásd az ábrát:

Hogyan értelmezhető ezek fényében a tanítványság? Természetesen Jézus követése mellett is lehetsz vezető, sőt a tanítványság természetéből adódóan vezetővé válásra hív! Hitben felnőni, és Őhozzá vezetni azokat, akiket ránk bízott. A legjobb vezetők valójában a legjobb követők: azok, akik tudják, hogy mikor van és mikor nincs szükség a beavatkozásukra.

Hogyan legyek jó vezető? Kérdezz a lehető legtöbb és legkülönbözőbb embertől! Ha nehezedre esik, tanulj meg kérdezni! Azzal kezdd az egészet, hogy te légy a legkíváncsibb. Így felfedezheted a tényleges szükségleteket, megláthatod az igazi, mély összefüggéseket, és a valóságot, ami mindannyiunkat körülvesz.

Olvass tovább!

Miért ne olvasnád el a sorozat többi részét is?

Vezetőnek lenni 1.

Ebben a cikksorozatban remek, könnyen használható szempontokat és modelleket mutatunk be, amelyek segítenek beletekinteni, hogy vajon hogyan gondolkodunk a vezetésről egyáltalán, mik a vezetés alapjai, és ránézhetünk saját belső működésünkre, ami igen jelentős mértékben meghatározza, hogy mi zajlik körülöttünk.

Vezetőnek lenni 2.

2. rész: Mi tart meg a felelősségben? Avagy az öt pillér Egy izgalmas modellt mutatunk be a valódi vezető „tartóoszlopairól”

3 gondolat “Vezetőnek lenni 1.” bejegyzéshez

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.