A tinik által leggyakrabban használt applikációk

Egy kis updatelés, hogy képben legyél, amikor beszélgettek az ifiseiddel a biztonságos internethasználatról, valamint az online személyiségünk hatásairól az életünkre.

1. Secret Calculator – A Secret Calculator vagyis „titkos számológép” névre keresztelt alkalmazáson ránézésre semmi gyanús nincs. Pedig valójában ezen vannak elrejtve azok a fényképek, amelyekről a gyerek semmiképp nem szeretné, hogy a szülei kezébe kerüljenek. Csak kóddal nyitható.

2. Omegle – Kifejezetten idegenekkel történő chatelésre létrehozott alkalmazás. Hivatalosan 13 év alattiak nem regisztrálhatnak, 13-18 év között pedig szülői engedély kell hozzá, de ez a szabályozás azért elég egyszerűen kijátszható.

3. Snapchat – A legelterjedtebb csevegőapp a kamaszok között, a szülők mégis alig ismerik. Különlegessége, hogy a küldött képek és üzenetek 10 másodpercen belül eltűnnek, így elvileg nem kereshetőek vissza. Képernyőkép készítésére természetesen van lehetőség, így a biztonság nem száz százalékos, de a rendszer olyankor üzenetet küld a másik félnek.

4. Whisper – Csevegőalkalmazás, amelyen keresztül elvileg névtelenül oszthatóak meg a legféltettebb titkaink. Mindennek nevezhető, csak névtelennek nem.

5. Ask.fm – Szintén anonimitást ígérő oldal, ahol kérdéseket lehet feltenni, mások pedig felelnek rájuk. Valójában a legdurvább online zaklatási esetek köthetők hozzá, mert segítségével névtelenül lehet bárkit lejáratni.

6. Hot or Not – Tini társkereső alkalmazás. A feltöltött fényképeket osztályozzák aszerint, tetszik-e nekik a másik vagy sem, és ha kölcsönösen bejönnek egymásnak, el lehet kezdeni chatelni. Azt természetesen lehetetlen ellenőrizni, hogy a fénykép valójában kit ábrázol.

7. Wishbone – Két feltöltött fénykép közül a felhasználók választhatnak, hogy melyik tetszik nekik. Egyfajta közvéleménykutatás zajlik, ami táptalajt ad rengeteg alaptalan, rosszindulatú és önbecsülést romboló kritikának.

8. Kik – Egy újabb teljesen anonim chatszolgáltatás, amely még telefonszámot vagy e-mail címet sem kér a regisztrációhoz, tehát mindenki annak adja ki magát, akinek akarja.

9. TikTok – Lényege, hogy 15 másodperces videókat lehet készíteni és feltölteni a segítségével, amelyeket utána akár az egész nagyvilág megismerhet – akkor is, ha nem ez volt vele a cél.

(forrás: csaladinet.hu)

Te hányat ismersz/használsz ezek közül? És vajon az ifiseid hányat ismernek/használnak? Kérdezd meg őket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.