Mi Isten és az ember felelőssége a szolgálatban?

Van, aki azt mondja, minden rajtunk múlik, más inkább mindent Istenre hagy és tőle vár mindent. Csak az egyik lehet igaz ezek közül? Az Ifi szolgálatban mi a szerepe a benne levőknek? Kinek mi a felelőssége, hol van Isten és hol van az ember ebben?

“Nem minden az emberen múlik és Isten csak megáldja? Nem nekem kell mindent beletennem, amit csak bírok?” – kérdezik, érzik sokan.  De a másik véglet is teret kap: “Isten a gondviselő, ő az, aki kézben tart, irányít, ezért nincs felelősségem a szolgálatban, mivel minden ő rajta múlik.” Vannak ezeknek a táboroknak olyan képviselői, akik szerint Istennek nincs is hatása az életemre, rajtam múlik, hogy mi történik, de vannak olyanok is, akik ennél radikálisabbak és azt állítják, hogy az egész élet csak egy sodródás az árban és se Istennek, se nekem nincs rajta hatásom.

Ennek függvényében, Bacsó Beni ifivezető képzéses előadása igencsak elgondolkodtatott, inspirált ebben a kérdésben. Beni az ifi munkával kapcsolatban beszélt erről, mégpedig a személyes hatékonyság témakörében. Beni a 2 Timóteus 2:15-el kezdte és ez alapján beszélt a tudatos hitéletről a szolgálatban. “Igyekezz mindent megtenni, hogy Isten tetszését elnyerjed! Légy Istennek olyan szolgája, akinek nem kell szégyenkeznie Ura előtt semmiért, és aki helyesen tanítja és alkalmazza Isten igazságait!” (EFO) Igyekezz…A tudatos hitélet azt jelenti, hogy számolunk Istennel, de tudjuk, hogy miénk a felelősség. Tudatos hitélet? Mit is jelent ez? Egy remek idézet hangzott el ezzel kapcsolatban:

Úgy imádkozz, mintha minden Istenen múlna és úgy cselekedj, mintha minden rajtad múlna!

A timóteusi ige is buzdít, hogy igyekezzünk mindent megtenni és elnyerni Isten tetszését. Tehát hangsúlyt fektet az emberi felelősségre.  Sokszor hajlamosak vagyunk mindent Istenre hárítani: döntéseket, válaszokat, felelősséget. De Isten azért adott bölsességet, hogy dönteni is tudjunk magunktól, amellett, hogy felismerjük az ő hatalmaságát. Így van az embernek felelősége. Ha viszont ennek ellentetjeként, mindent magunktól várunk és Istent nem is vesszük számításba, akkor célt tévesztünk. Akkor könnyen átcsúszunk, mert kiveszik belőlünk  a Teremtő iránti bizalom, Isten isteni mivoltának számba vevése és az nem szolgálat, nem a missziói parancs betöltése nem Jézus tanítványi követése. Ez az idézet felszabadító volt számomra.

Ha már idézeteknél tartunk akkor hadd zárjam egy másik idézettel, ami még évekkel ezelőtt hasonló témakörben megmozgatott engem. Nemcsak vallhatjuk a fönti “elméletet” de imádkozhatjuk is. Rick Warren írja le egy rövid imádságát, ami a következőképpen szól:

Uram segíts, hogy ne azt imádkozzam, hogy áldd meg, amit teszek, hanem azt, hogy Uram segíts megtalálni, hogy azt tegyem, amin a te áldásod van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.