Visszatérés az offline világba

Kiket kell majd megszólítanunk, ha szeretnénk offline ifit koronavírus után? Ne várjuk el, hogy a fiataljaink csak úgy átjönnek az onlineból az offline alkalmainkra. Csalódás fog érni minket, ha erre készülünk. Főleg, ha még új tagok is lettek az online időszak alatt.

Egy külön feladat lesz az ifisek meghívása, bátorítása, mert nem alapértelmezett, hogy újra eljönnek. Lesz, aki igen, lesz aki nem, lesz aki online volt aktív, de offline nem lesz stb variációk.

Már koronavírus előtt is tapasztaltuk, hogy többen vannak egy online (chat) csoportban közösségünk fiataljai, mint ahányan hetente eljönnek. Eddig is tapasztaltuk, hogy attól, hogy valaki online követi a chat üzeneteket, vagy bejegyzéseket még nem jött el offline. Nehéz volt eddig is invitálni őket, most ez külön kihívás, feladat lesz, amin érdemes előre gondolkodni. Itt az idő, hogy kigondoljunk különböző megszólítási módokat a különböző csoportoknak.

Itt az idő, hogy ne egyként kezeljük a fiataljaink közösségét, hanem külön-külön személyenként, nagyobb egységekben. Az alábbi táblázatban láttok egy összesítést, hogy milyen csoportokat érdemes megkülönböztetni a kommunikációban és kikre hogy érdemes majd figyelni a járvány után.

A KEMÉNYMAG

Velük könnyű dolgod lesz, mivel online és offline is aktívan és gyakran részt vettek,örülnek az újrakezdésnek, szívesen jönnek, lelkesek lesznek. Bátorítsd őket, hogy vállaljanak vezető szerepet a többiek felé. Lépjenek be feladatokba.

AZ ELFELEDETTEK

Anno lehet a keménymaghoz tartoztak, szívesen voltak a közösségben, de az online nagyon “leszívta” őket ezért elvesztették a közösség érzetüket. Az őrláng még ott loboghat bennük, de itt szükség lesz a bátorításra, felkeresésre, pásztorlásra, a vágy felébresztésére. Mutass nekik irányt, fogalmazd meg, hogy miért van a közösségetek, miért várják őt oda, miért lehet ez neki jó. És tartsunk ki a mellettük állásban. Mi az az út, kommunikáció, mód, ahogy invitálhatom őket az offlinera? Velük kezdj!

A SZAKADÉK ÁTLÉPŐK.

Hozzájuk nagyon tudatosan kell hozzáállni, ők valamiért eddig sem voltak aktívak offline. Nagy lépést jelent számukra átlépni ezt a szakadékot, ami a kimozdulást jelenti otthonról és a megérkezést az offline csoportba. Viszont itt a lehetőség, hogy azt a lelkesedést, ami bennük volt az online felületeken átcsatornázzuk és felhasználjuk arra, hogy eljöjjenek a valódi közösségbe is. Kérdezzük meg őket: Mit szerettél az online alkalmakban? Mi volt az előnye? Mi az, amiért eljönnél egy offline alkalomra? (Persze lesz köztük olyan, aki több száz kilométerre lakik, annak kigondolhatunk alternatívákat)

A LESZAKADÓK

A velük való kapcsolat érdekében olvassuk el a lenti példázatot. Ők valamiért elitünőben vannak, voltak. Tegyük fel az első kérdést: Miért lehet ez? Pásztoroljuk őket, ahogy Jézus is utána ment az egyetlennek. Ők sem különlegesebbek, mint a többi bárány, de ők is ugyanannyira fontosak, mint a többiek és ugyanannyira vagyunk értük felelősek. Jézus közösséget vállalt velük, ezzel a többieknek is példát mutatott, hogy lám, ők is fontosak!

A MISSZIÓ

Lehet nem ezzel kell kezdeni és lesz elég kihívás a visszahívással, átültetéssel, de jó az alkalom arra, hogy a vakfoltjainkat felfedezzük. Őket mikor érhetjük el és hogyan? Mi kell ehhez? Mi hiányzik? Mi adott ehhez? Bárcsak hamarosan mindenhol ez a csoport lenne az egyik legfontosabb terület.

Tölts azzal most egy kis időt, hogy kigondolod melyik csoportot, hogyan tudod majd megszólítani.

A vámszedők és a bűnösök mindnyájan Jézushoz igyekeztek, hogy hallgassák őt… Ő ezt a példázatot mondta nekik:

Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja? És ha megtalálta, felveszi a vállára örömében, hazamegy, összehívja barátait és szomszédait, majd így szól hozzájuk: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett juhomat.

Lk 15,1-6