Kiskorúak az interneten. Mi lehet a gond?

A The Social Dilemma c. filmhez kapcsolódó cikksorozatunk 3. része

Az internet alapvetően irtó hasznos eszköz: mint minden technológiai újítás, mára nélkülözhetetlen módon járul hozzá a társadalom működéséhez, ismerete a jóléti társadalmakban már a gyermekek “alapműveltségéhéz” is hozzátartozik.

Mik azok a pontok, ahol az eszközök használata mégis káros lehet rájuk nézve?

1. NINCSENEK MEG NÉLKÜLE

Mint egyébként a legtöbb emberi lény, nagyon fogékonyak a függőségnek erre az “engedélyezett” és a társadalom által nem korlátozott formájára – vagyis tudtukon és tudtunkon kívül a függőség veszélye veszi körbe őket is.

2. SZŰRETLEN TARTALOM

Gyakorlatilag korlátozatlan az információ, amivel találkozhatnak – bármivel, akárhány évesen, nincs beépített életkori védőháló a rendszerben. (Maga a szociális média algoritmusok által szabályozott rendszer, ahol a normális tartalom mellett például a “sértő”, “kirekesztő”, pronográf tartalmakat is ezekkel igyekeznek kontrollálni.)

3. ÖNKIADÁS

Összességében lehetetlen felügyelni a tevékenységüketattól a ponttól, hogy szabadon használnak egy eszközt (márpedig hamar megtanulják akár ügyesebben használni a szüleiknél, és az önállósodással egyre fontosabb is számukra, hogy szüleik ne lássák, ne korlátozzák, mivel foglalkoznak). Így nem csak a tartalmak fogyasztása, de saját maguk kiadása, túlzott megmutatása is védtelenné teheti őket, márpedig az online világba felkerült információkról, képekről nem tudjuk, hogy, valaha “elfelejtődnek-e”.

4. ÁLDOZATTÁ VÁLÁS

Az önmegosztásoknak és az – általában teljesen egészséges – naivitásuknak következtében könnyű célpontjai az online zaklatásnak, bullyingnak, szexuális ragadozók tevékenységének, akik egyre alacsonyabb életkorban is elérik őket.

Olvasnivalók, adatok az USÁ-ból:
I. https://cyberbullying.org/summary-of-our-cyberbullying-research;
II. https://medium.com/@sloane_ryan/im-a-37-year-old-mom-i-spent-seven-days-online-as-an-11-year-old-girl-here-s-what-i-learned-9825e81c8e7d
III. https://pixelprivacy.com/vpn/what-is-doxxing/

5. ÖNKÉP-, IDENTITÁSKRÍZIS

Hihetetlenül sérülékenyek a szociális média valótlan önképeinek és állításainak tengerében – honnan építhetik fel a saját valóságos, egészséges önbecsülésüket, önképüket és identitásukat? 

A/ Lelkünkkel valahogy elhisszük, hogy amit virtuálisan látunk, igaz, még ha elménkkel belegondolva őszintén valótlannak is tartjuk – legyen az egy online vonzó és boldog pár, vagy személy, akiről élőben nem hinnénk el ugyanezt. Magunkat pedig pillanatok alatt boldogtalanabbnak érezzük ettől.

B/ Egyszerű valóságunkban nem tetszünk magunknak – csak a kicsinosított, elváltoztatott, mosolygós önmagunkat tartjuk elfogadhatónak, kívánatosnak mások számára. Így állandó megfelelésre való képtelenségben élünk, míg testképünk és szépségideálunk természetellenesre torzul.

C/ Az online világ teljesen más (pl: erkölcsi) normák szerint, sokkal erősebben kitörő indulatokkal és teljesen más “sikerességi” mutatókkal működik, mint valódi kapcsolataink. Ez egészen biztosan összezavarja az idetévedőt, és rettentően megnehezíti a kapcsolatokban történő eligazodást, melyek jelentős része immár online zajlik.

D/ Amennyiben ebben a rendszerben valójában a figyelmünk, a viselkedésünk fokról fokra történő apró változásai a “termék”, hogy jobb vásárlókká és fogyasztókká váljunk, vajon mit tanít ez saját értékességünkről, ha ennyire olcsón “eladhatóvá” válunk az interneten?

6. MENTÁLIS BETEGSÉGEK, ÖNGYILKOSSÁGOK

Az előző pontokban felvetett problémák is hozzájárulnak ahhoz, hogy igen magas, és világszerte folyamatosan növekszik a fiatalok körében kialakuló mentális betegségek előfordulása, és a magyarországi adatok szerint az öngyilkosságok száma csak igen kis mértékben csökkent az elmúlt években a többi korosztállyal összevetve.

Olvasnivalók, források a témában: 
https://www.psychiatrictimes.com/view/assessment-and-evaluation-child-and-adolescent-psychiatric-emergencies
https://novekedes.hu/interju/pszichiater-a-gyerekek-negyedenek-mentalis-problemai-vannak-vegyuk-eszre-ezeket

7. NAGYON TERMELÉKENY FELHASZNÁLÓK

Nagyon erős célpontjai a szociális médiának és a tech cégeknek, hiszen az újabb és újabb platformokon és alkalmazásokon keresztül számtalan módon és végtelen mennyiségben kapcsolódhatnak a virtuális térhez és egymáshoz, és ezzel a kínálattal láthatóan találkozik az igényük, mely továbbra is óriási a kortársakra. Sőt, olyan szinten helyettesíthetetlenné vált a kommunikációban az okoseszköz, hogy egyre gyakrabban a mély beszélgetések is áttevődtek ezekre a platformokra (itt osztják meg akár a legmélyebb titkaikat, érzéseiket, kérdéseiket is egymással, nem szemtől szemben).

8. FOGYASZTÁS NÖVELŐI

A viselkedésük, vágyaik mesterséges befolyásolásán keresztül további elektronikus cikkek vásárlására, újabb készülékek, játékok, termékek beszerzésére, elképesztő fogyasztásra sarkallják a fiatalokat és rajtuk keresztül a szülőket és a felnőtt társadalmat is a hirdetők.

A cikksorozat:

Első rész – a filmajánló: https://www.facebook.com/Ifjusagepitok/posts/818769955626684
Másodok rész – a valóságbuborékról: https://www.facebook.com/Ifjusagepitok/posts/824135625090117
Harmadik rész (az ide mutató Facebook-poszt): https://www.facebook.com/Ifjusagepitok/posts/824715415032138

És végül: mit tehetünk saját és gyermekeink védelme érdekében? Erről itt olvashatsz: https://www.facebook.com/Ifjusagepitok/posts/827188624784817

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.